Șansă în plus la viață pentru copiii născuți prematur, în Maternitatea Botoșani. Aparatură donată de Salvați Copiii România - FOTO

Copiii care se vor naște prematur în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati vor avea o șansă în plus la viață, de astăzi secția fiind dotată cu două echipamente extrem de necesare.  Este vorba de un incubator de transport, care până acum a lipsit, și de un bilirubinoemtru. 

 

Șansă în plus la viață pentru copiii născuți prematur, în Maternitatea Botoșani. Aparatură donată de Salvați Copiii România - FOTO

Salvați Copiii România a continuat, joi, dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, unde dintre cei 2.608 copii născuți în anul 2016, 240 au fost prematuri, necesitând îngrijire medicală adecvată. 
Salvați Copiii a donat Maternității din Botoșani un incubator de transport și un bilirubinometru în valoare de 13.000 de euro.

"În 2016, 9,2% din totalul nașterilor au fost premature, nou-născuți lipsiți prea devreme de căldura oferită de burtica mamei. O șansă în plus pentru acești nou-născuți o reprezintă incubatorul de transport neonatal donat de Salvați Copiii. Echipamentul asigură o temperatură constantă și umiditate potrivite copilului născut prematur, dar și un acces facil al echipei medicale în cazul apariției problemelor, cum ar fi ventilația mecanică. Aparatul are, de asemenea, autonomie energetică prelungită, necesară transportului pe distanțe lungi", a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de neonatologie de la Spitalul Județean Mavromati.

Medicul a explicat cât de important este ca spitalul să aibă la dispoziție aparatură medicală modernă, care permite un diagnostic nuanțat și rapid.

"Icterul neonatal reprezintă o patologie asociată atât nou-născului la termen, cât și celui prematur. Pentru cuantificarea acestuia este necesară recoltarea unei analize de sânge pentru determinarea bilirubinei. Aparatul donat de Salvații Copiii determină valorile bilirubinei în câteva secunde, prin citire transcutanată, fără a fi necesare investigații invazive", a mai precizat șefa Secției Neonatologie. 

Aceasta este a treia donație pe care Salvați Copiii România o face Spitalului Județean Mvromati. În anul 2014 unitatea a primit un incubator de terapie intensivă, iar în 2016 o masă de reanimare, în valoare totală de 20.000 de euro. Tot anul trecut, Spitalul Municipal Dorohoi a fost dotat cu un incubator de transport în valoare de 10.000 de euro.

"Copiii născuți prematur au nevoie de suport medical imediat și de calitate, pentru a supraviețui. Medicii fac tot posibilul, îi aduc pe lume, îi salvează, dar actul medical ulterior este crucial și el depinde de aparatura medicală pe care o are maternitatea. De aceea, ne-am întors pentru a treia oară la Botoșani pentru că aici a fost nevoie de o dotare etapizată și consistentă. Miza noastră este să ajungem în toate maternitățile unde este necesară dotarea, pentru ca prematurii să primească îngrijirea de care au nevoie pentru a se desvolta corespunzător.", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România. 

Aparatura a fost achiziționată cu bani din donații și din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvații Copiii îl derulează de șase ani. 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Consiliul Județean va avea, din nou, un administrator public

Sâmbătă, 19 August 2017
706

Rămas liber odată cu venirea lui Costică Macaleți la conducerea Consiliului Județean Botoșani, postul de administrator public al județului ar putea fi din nou ocupat în cel mai scurt timp...

Măsuri pe linia personalului cerute de șeful Consiliului Județean la UPU

Vineri, 18 August 2017
1649

Președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, a cerut conducerii Spitalului Mavromati să găsească cât mai repede o soluție pentru deficitul de personal care se înregistreaz...

Bani ceruți de la Guvern pentru scoaterea din impas a Primăriei Mihălășeni

Vineri, 18 August 2017
541

În acest sens, președintele Consiliului Județean prefectului județului au inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern pe care l-au trasmis deja la nivel central în vederea locării...