Șansă în plus la viață pentru copiii născuți prematur, în Maternitatea Botoșani. Aparatură donată de Salvați Copiii România - FOTO

Copiii care se vor naște prematur în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati vor avea o șansă în plus la viață, de astăzi secția fiind dotată cu două echipamente extrem de necesare.  Este vorba de un incubator de transport, care până acum a lipsit, și de un bilirubinoemtru. 

 

Șansă în plus la viață pentru copiii născuți prematur, în Maternitatea Botoșani. Aparatură donată de Salvați Copiii România - FOTO

Salvați Copiii România a continuat, joi, dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, unde dintre cei 2.608 copii născuți în anul 2016, 240 au fost prematuri, necesitând îngrijire medicală adecvată. 
Salvați Copiii a donat Maternității din Botoșani un incubator de transport și un bilirubinometru în valoare de 13.000 de euro.

"În 2016, 9,2% din totalul nașterilor au fost premature, nou-născuți lipsiți prea devreme de căldura oferită de burtica mamei. O șansă în plus pentru acești nou-născuți o reprezintă incubatorul de transport neonatal donat de Salvați Copiii. Echipamentul asigură o temperatură constantă și umiditate potrivite copilului născut prematur, dar și un acces facil al echipei medicale în cazul apariției problemelor, cum ar fi ventilația mecanică. Aparatul are, de asemenea, autonomie energetică prelungită, necesară transportului pe distanțe lungi", a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de neonatologie de la Spitalul Județean Mavromati.

Medicul a explicat cât de important este ca spitalul să aibă la dispoziție aparatură medicală modernă, care permite un diagnostic nuanțat și rapid.

"Icterul neonatal reprezintă o patologie asociată atât nou-născului la termen, cât și celui prematur. Pentru cuantificarea acestuia este necesară recoltarea unei analize de sânge pentru determinarea bilirubinei. Aparatul donat de Salvații Copiii determină valorile bilirubinei în câteva secunde, prin citire transcutanată, fără a fi necesare investigații invazive", a mai precizat șefa Secției Neonatologie. 

Aceasta este a treia donație pe care Salvați Copiii România o face Spitalului Județean Mvromati. În anul 2014 unitatea a primit un incubator de terapie intensivă, iar în 2016 o masă de reanimare, în valoare totală de 20.000 de euro. Tot anul trecut, Spitalul Municipal Dorohoi a fost dotat cu un incubator de transport în valoare de 10.000 de euro.

"Copiii născuți prematur au nevoie de suport medical imediat și de calitate, pentru a supraviețui. Medicii fac tot posibilul, îi aduc pe lume, îi salvează, dar actul medical ulterior este crucial și el depinde de aparatura medicală pe care o are maternitatea. De aceea, ne-am întors pentru a treia oară la Botoșani pentru că aici a fost nevoie de o dotare etapizată și consistentă. Miza noastră este să ajungem în toate maternitățile unde este necesară dotarea, pentru ca prematurii să primească îngrijirea de care au nevoie pentru a se desvolta corespunzător.", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România. 

Aparatura a fost achiziționată cu bani din donații și din redirecționarea a 2% din impozitul pe venit. Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvații Copiii îl derulează de șase ani. 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Protest al polițiștilor și angajaților Ambulanței în fața Prefecturii - FOTO

Luni, 23 Octombrie 2017
1322

Aproximativ 20 de sindicaliști de la Blocul Național Sindical, Filiala Județeană Botoșani, angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Serviciului Județean de Ambulanță, Jandarmerie...

Sinistrații din blocul de pe Primăverii vor putea reveni în locuințe după verificarea utilităților

Luni, 23 Octombrie 2017
774

Sinistrații din blocul de pe strada Primăverii, din municipiul Botoșani, afectați de explozia de la jumătatea lunii septembrie, se vor putea întoarce în locuințe doar după ce se va ...

Consilieri noi în echipa prefectului judeţului

Luni, 23 Octombrie 2017
1220

Cancelaria prefectului judeţului Botoşani are, de săptămâna aceasta, doi noi consilieri. Unul dintre aceştia se va ocupa de relaţiile cu presa, fiind vorba de fosta jurnalistă Mădălina ...