SĂNĂTATE: Ce este "boala femeilor neiubite" și cum o recunoști?

Incapacitatea de a avea copii, asociată cu durerile specifice bolii, atrag stări de oboseală, apatie, izolare şi chiar depresie. De aici şi denumirea populară de boala femeii neiubite.

SĂNĂTATE: Ce este "boala femeilor neiubite" și cum o recunoști?

"Boala femeii neiubite", așa cum mai este numită endometrioza, este specifică femeilor cu vârstă fertilă, de la 15 la 50 de ani şi afectează în special pe cele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani.

Afecţiunea constă în prezenţa de endometru (mucoasa ce căptuşeşte cavitatea uterină) în afara cavităţii uterine, respectiv la nivelul vaginului, colului uterin, ovare, trompe uterine, peritoneu pelvin sau abdominal. Mai rar poate migra până la intestine, vezica urinară şi chiar la creier.

Simptomele specifice endometriozei pornesc de la dureri cronice pelvine date de sindromul aderenţial, dismenoree (dureri menstruale intense), dispareunie (durere în timpul contactului sexual), infertilitate şi, mai rar, crampe abdominal, diaree sau constipaţie legate de fluxul menstrual. În situaţii rare poate ajunge până la prezenţa de sânge în urină sau scaun, tot în perioada menstruaţiei.

"Avem de-a face cu o boală cronică care afectează pacienta în aproape jumătate din viața ei. Ca medic trebuie să știi că orice durere pelvină cronică peste 6 luni e înalt sugestivă pentru endometrioză. 70% din pacientele cu durere cronică pelvină au această boală", a explicat dr. Voicu Simedrea, ginecolog, pentru Doctorul Zilei.

Endometrioza este una din primele trei cauze de infertilitate. Cert e că boala e strict legată şi agravată de estrogen, hormonii feminini, şi afectează una din cinci femei fertile.

Statistic vorbind, 40% din femeile care au această boală sunt sterile. Incapacitatea de a avea copii, asociate cu durerile specifice bolii, atrag stări de oboseală, apatie, izolare şi chiar depresie. De aici şi denumirea populară de boala femeii neiubite.

"Chirurgia este ultima măsură, dar până la chirurgie există o sumă de tratamente medicamentoase care pot fi aplicate, dar din păcate tratamentul medicamentos blochează ovulația și atunci îi anulezi șansa pacientei de a rămâne însărcinată pe perioada tratamentului – asta este problema medicamentelor. Dacă s-ar inventa un medicament care să blocheze endometrioza și, în același timp, femeia să poată concepe asta deja ar fi un mare pas înainte în tratamentul afecțiunii. Alimentația trebuie să fie foarte bine controlată, fără gluten și lactate, există tratamente naturiste, homeopate, dar și sportul ajută enorm", a completa medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...