Salvat de o asistentă de la SJA: S-a prăbușit chiar în momentul în care trecea ambulanța pe lângă el!

Spiritul de observație al unei asistente de la Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani a dus la salvarea unui bărbat în vârstă de 69 de ani, care se prăbușise pe trotuar.

Salvat de o asistentă de la SJA: S-a prăbușit chiar în momentul în care trecea ambulanța pe lângă el!

Bărbatul a suferit un accident vascular cerebral, el căzând ca secerat chiar pe trotuar. Înainte ca trecătorii să înțeleagă ce se întâmplă, o asistentă aflată într-o ambulanță a SJA, care tocmai trecea prin zonă, l-a văzut pe botoșănean căzând, astfel că echipajul a oprit imediat pentru a acorda primul ajutor. 

Pacientul a fost preluat și transportat la Urgențe, unde a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral. Întrucât s-a acționat în primele minute de la producerea AVC-ului, a fost aplicat protocolul naţional de tratament cu medicament pentru tromboliză, astfel că bărbatul a fost transferat imediat la Suceava, unde în prezent se aplică acest protocol. Cadrele medicale au recunoscut faptul că întâmplarea este una cu totul neobișnuită și că șansele de recuperare sunt foarte mari. 

Amintim că cea mai mare unitate medicală din județ - Spitalul Mavromati - a fost introdusă în programul național de tromboliză, însă condiția esențială este ca spitalul să aibă linie de gardă la computerul tomograf pentru Unitatea de Primiri Urgențe. Or tocmai acest lucru lipsește, astfel că pacienții sunt transportați la cea mai apropiată unitate medicală care dispune de acest serviciu. 

Tromboliza este procedura prin care persoanele afectate de accidente vasculare cerebrale ar avea o șansă în plus la viață. Pentru a îndeplini condițiile includerii în program, spitalul botoșănean are nevoie de doi medici radiologi în UPU-SMURD, astfel putând fi asigurată linia de gardă în radiologie, la serviciul de tomograf. 

În fapt, programul înseamnă în primul rând asigurarea medicamentului Actilyse, care se administrează în serviciul UPU, după care pacientul este internat la Neurologie. Acest medicament are capacitatea de a dizolva un cheag de sânge care se formează într-un accident vascular ischemic, astfel mărind semnificativ șansele de recuperare.  

De menționat că, anul trecut, aproximativ 200 de cadre medicale - medici, asistenți medicali și paramedici de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță - au participat la cursuri privind intervenția rapidă în cazul accidentelor vasculare cerebrale (AVC). 

Tromboliza se poate face doar în primele patru ore şi jumătate de la apariţia atacului cerebral. Tocmai de aceea este bine că procedura să se realizeze în toate spitalele judeţene pentru că pacientul să ajungă în timp util în unitatea sanitară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Medicul Răzvan Constantinescu despre "mediatizatul caz al gripei": Decesele cauzate doar de gripă sunt rarități insuficient explicate

astăzi, 09:58
181

Într-o intervenție acordată României Libere, dr. Răzvan Constantinescu afirmă că „adevărul științific, atât cât este cunoscut și acceptat în prezent (de-a ...

Memoria zilei: 78 de ani de la nașterea lui Mihai Ursachi - "Acesta e autorul: el duce pe umăr un crin ca pe-o puşcă"

astăzi, 09:38
43

Născut pe 17 februarie 1941 la Strunga, în Iaşi ("Pe vremea aceea, băile Strunga erau renumite pentru calitătile lor. Multe sotii de ofiteri mergeau să nască acolo", mărturisea ...

Cum votează românii pe regiuni și în funcție de rural/urban

astăzi, 09:03
141

Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a dat publicității un Infografic având la bază date din ultimul sondaj de tip Omnibus (ianuarie-februarie). PSD domină autoritar în ...