Românii fără venituri plătesc mult mai puțin dacă vor servicii medicale. Modificarea, stabilită prin OUG

Românii fără venituri plătesc mult mai puțin dacă vor servicii medicale. Modificarea, stabilită prin OUG
Persoanele fizice care nu obțin niciun fel de venit, dar care doresc să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat, plătesc mai puțin decât până acum pentru contribuția de sănătate (CASS). Concret, Guvernul a modificat recent prin OUG modul în care românii fără venituri pot să se asigure opțional, prin introducerea variantei unice de plată anuală a 10% din echivalentul a șase salarii minime brute.
 
Potrivit Avocatnet.ro, executivul a modificat semnificativ regulile pentru românii fără venituri care vor să se asigure opțional în sistemul sanitar de stat. Măsura este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a modificat vineri, în principal, Codul fiscal, după apariția sa în Monitorul Oficial.
 
Românii fără venituri se pot asigura anual, prin plata CASS, pentru 12 luni. În esență, este vorba de achitarea anuală a 10% din echivalentul a șase salarii minime brute. Din moment ce, în prezent, salariul minim este de 1.900 de lei, vorbim de o sumă anuală de plată de 1.140 de lei, adică 10% din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6).
 
Asta înseamnă că persoanele fizice fără venituri plătesc mult mai puțin decât aveau de achitat până acum. Până zilele trecute, aceste persoane au avut două variante pentru a se asigura opțional în sistemul sanitar public.
 
Prima variantă implica plata lunară a CASS pentru minimum 12 luni, caz în care cota de 10% se aplica salariului minim (10% din 1.900 de lei). De exemplu, pentru anul 2018 se datora lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întreg anul 2018 (190 de lei x 12 luni). Practic, în noua variantă stabilită de Executiv, costurile de asigurare pentru 12 luni se reduc la jumătate.
 
A doua variantă era plata la nevoie. Conform dispozițiilor Codului fiscal de dinainte de modificarea de vineri, plata CASS la momentul accesării serviciilor medicale implica achitarea unei sume unice de 10% din valoarea a șapte salarii minime brute, adică 1.330 de lei (7 x 1.900 de lei = 13.300 de lei). Din moment ce aici vorbeam de o plată unică pentru accesarea la nevoie a serviciilor medicale, introducerea plății anuale de 1.140 de lei pentru o asigurare de 12 luni este mult-mult mai avantajoasă.
 
Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri vor trebui să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Acest document va înlocui, practic, formularele 604 și 605. Declarația 604 se depune în vederea achitării CASS de către românii fără venituri, iar declarația 605 este o cerere de încetare a plății contribuției. Comasarea efectivă a formularelor 604 și 605 (și a încă cinci astfel de documente) se va face până la data de 22 aprilie 2018, termen până la care trebuie emis ordinul Fiscului referitor la modelul declarației unice și instrucțiunile sale.
 
Declarația unică se va depune anual până la 15 martie, dar, prin excepție, pentru anul 2018 se va depune până la 15 iulie. Totuși, termenul de depunere va fi mai mult orientativ, din moment ce declarația se va putea depune și după depășirea acestuia. Termenul anual de plată pentru CASS va fi tot data de 15 martie a anului în curs pentru anul anterior.
 
„Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS - n. red.) este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția”, scrie, mai nou, în Codul fiscal. Așadar, pentru anul 2018, de exemplu, se vor putea face plățile chiar și în martie 2019.
 
Practic, românii fără venituri vor depune exact aceeași declarație unică ce va fi destinată persoanelor fizice ce obțin venituri din activități independente, dividende sau chirii, mai scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...