ROMÂNIA: S-a rănit în timp ce culegea struguri. Pensionara este acuzată că "a prestat muncă nedeclarată" şi obligată să plătească spitalizarea!

Nota de plată: 2.385 lei; cheltuieli pentru hrană: 42 lei; cheltuieli pentru medicamente pe perioada spitalizării: 55 lei; cheltuieli pentru materiale sanitare: 111 lei; alte investigaţii: 580 lei. Total cheltuieli: 3.173 lei

ROMÂNIA: S-a rănit în timp ce culegea struguri. Pensionara este acuzată că "a prestat muncă nedeclarată" şi obligată să plătească spitalizarea!

O pensionară din Timişoara, care a ajuns la spital după ce a căzut ajutându-i pe vecini la culesul strugurilor, a primit nota de plată la externarea din spital.

O pensionară în vârstă de 63 de ani din Timişoara a ajuns la spital cu o fractură de vertebră după ce a căzut în timp ce încerca să le dea o mână de ajutor vecinilor săi, la culesul strugurilor din curte. Potrivit renasterea.ro, care a făcut public cazul, în timp ce îşi ajuta vecinii, femeia a căzut şi s-a lovit.

„În ziua de 11.10.2017 am făcut o vizită vecinilor mei (…), care culegeau strugurii din curte. De bună credinţă, după câteva vorbe cu aceştia, am dorit să-i ajut fără a avea vreo pretenţie financiară sau materială. La un moment dat, eu m-am urcat pe o remorcuţă pentru maşină mică, de unde m-am dezechilibrat şi am căzut, lovindu-mă la cap. Vecinii mei m-au ridicat şi m-au dus cu maşina lor la Spitalul Municipal, unde s-a constatat că am capul spart şi cervicala fracturată. De aici am fost transferată la Spitalul Judeţean, unde mi s-a confirmat acelaşi diagnostic şi cei de aici m-au transferat la spitalul Casa Austria, la secţia politraumatisme, unde am rămas internată şase zile”, povesteşte femeia, citată de renasterea.ro. La externare, femeia a primit o scrisoare în care coordonatorul Clinicii de Politraumatologie din cadrul Casei Austria, Horia Cristian, îi reaminteşte femeii cât de bine a fost tratată şi îi aduce la cunoştinţă nota de plată: 2.385 lei; cheltuieli pentru hrană: 42 lei; cheltuieli pentru medicamente pe perioada spitalizării: 55 lei; cheltuieli pentru materiale sanitare: 111 lei; alte investigaţii: 580 lei. Total cheltuieli: 3.173 lei.
 

„În România, ca de altfel în întreaga Uniune Europeană, asigurările sociale de sănătate nu acoperă costurile cu accidentele sau vătămările din culpă; în această categorie se includ toate tipurile de accidente, rutiere, accidentele de muncă, precum şi accidentele sportive. În cazul accidentelor rutiere, costurile sunt acoperite de asigurarea RCA sau asigurarea CASCO, în cazul accidentelor de muncă, costurile sunt acoperite de Ministerul Muncii, iar în cazul accidentelor sportive, de asigurările de risc pentru activităţile sportive. În cazul în care persoana respectivă desfăşoară muncă nedeclarată, va trebui să suporte costurile spitalizării”, se arată în scrisoarea primită de femeie.

Cum femeia s-a accidentat prestând „o muncă nedeclarată”, medicii au pus-o la plata spitalizării, transmiţându-i că, în cazul în care nu plăteşte, va fi deschis un proces pentru a se stabili dacă a fost un vinovat pentru vătămarea corporală a femeii, iar dacă a fost un vinovat, el să fie pus la plată.

„Suntem obligaţi să facem toate diligenţele necesare pentru a recupera, de la persoanele aflate în culpă, dacă există această culpă, contravaloarea cheltuielilor efective ocazionate de asistenţa medicală acordată în spitalul nostru. Dacă accidentul s-a produs în timp ce aţi desfăşurat muncă nedeclarată (fără forme legale), conform prevederilor legale în vigoare, avem obligaţia de a sesiza instanţa de judecată competentă care va aprecia dacă vătămarea dumneavoastră s-a produs din culpă şi cui aparţine această culpă. Persoana aflată în culpă va trebui să suporte cheltuielile de spitalizare”, se mai arată în scrisoarea primită de pacientă şi publicată de renasterea.ro.

Fost şef al Casei de Asigurări de Sănătate, medicul Horia Cristian a declarat pentru Adevarul că situaţii precum cea a femeii rănite în timp ce îşi ajuta vecinii să culeagă struguri reprezintă doar 2 % din totalul cazurilor de accidente suferite de persoane care prestează o muncă nedeclarată. „Dacă culege cireşe ca să le vândă în piaţă, este muncă nedeclarată. Este principalul gen de muncă neînregistrată din România. Marea majoritate a celor care lucrează neînregistrat lucrează în agricultură. Tata împreună cu copiii lucrează pământul şi niciunul nu este asigurat”, a declarat medicul Horia Cristian. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

5 cazuri medicale ciudate

astăzi, 10:30
503

Medicii au de-a face tot timpul cu o varietate de cazuri, însă uneori, o parte dintre ele sunt cu adevărat deosebite şi rămân în memoria tuturor. 2017 a fost cu siguranţă cu an...

Eleva care a demonstrat în laborator că excesul de telefonie mobilă dăunează creierului. Experimentul grâului iradiat

Vineri, 19 Octombrie 2018
2895

Luciana Lăpuşneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” din Brăila, a efectuat studii de laborator şi analize microscopice timp de cinci luni, demonstr&...

Botoșăneanul Florin Andone, despre cel mai tare meci, cel mai bun adversar și cel mai frumos gol al carierei!

Vineri, 19 Octombrie 2018
310

Florin Andone, 25 de ani, nu a apucat încă să debuteze pentru Brighton & Hove Albion, însă momentul se apropie cu paşi mari. Până atunci, oamenii din cadrul clubului l-au lu...