Regulile de aur ale administrării medicamentelor la copii!

Regulile de aur ale administrării medicamentelor la copii!

Indiferent de boala pe care o are copilul, regula de bază pe care trebuie s-o ai în minte este că medicul pediatru este cel mai indicat pentru a recomanda medicamentele de care micuţul are nevoie.

Dacă medicul este plecat sau nu ai cum să ajungi la el, ar trebui să-l întrebi cel puţin la telefon ce medicament ar fi cel mai bun pentru boala copilului tău, înainte de a-i da ce consideri tu ce cuviinţă. Regula este valabilă inclusiv în situaţiile în care este vorba de produse pe care scrie că se eliberează fără prescripţia medicului. Aşa că încearcă să păstrezi o legătură cât mai strânsă cu medicul pediatru, care trebuie să devină un fel de membru al familiei, mai ales în perioada în care copilul este mic. Cere-i un număr de telefon la care să-l poţi suna de câte ori este nevoie.

Regula minimului necesar

Specialiştii susţin că în niciun caz nu trebuie să consideri copilul un adult în miniatură şi să-i dai medicamentele în funcţie de asta. Copiii au un echilibru extrem de fragil şi trec mult mai uşor decât adulţii de la starea de sănătate la o stare de boală gravă şi invers. În plus, dacă ai în cap ideea că mai multe medicamente înseamnă că micuţul se va vindeca mai repede, renunţă la ea. Niciodată să nu-i dai copilului o cantitate mai mare de medicamente decât cea recomandată pe prospect. Chiar dacă are o răceală severă, o infecţie  a urechii sau febră, mai multe medicamente nu înseamnă că se va face bine. Dozele recomandate se bazează pe cantitatea de medicamente care este sigură pentru copilul respectiv (în funcţie de vârsta şi de greutatea lui), şi nu pe gravitatea bolii.

În domeniul medicamentelor în general nu este bună decât o singură regulă: regula minimului necesar, cu atât mai mult în cazul copiilor. Cu siguranţă însă, micuţul tău se va face bine dacă îi vei da medicamentul potrivit, în doza potrivită. Cum să faci însă asta?

Administrare după vârstă şi greutate

În funcţie de particularităţile medicamentelor, există două modalităţi de abordare. Pe de o parte, la unele medicamente doza se ajustează în funcţie de greutatea copilului (este vorba de aşa numita administrare per kilogram corp) şi există o a doua situaţie, pentru medicamente care se dau în anumite doze în funcţie de limita de vârstă, până la 3 ani o doză, între 3 şi 10 ani altă doză etc.

Foarte multe dintre medicamentele pentru copii se dau per kilogram corp (pentru majoritatea copiilor sub doi ani, doza de medicamente se stabileşte în funcţie de greutatea acestora şi nu ţine cont de vîrstă). Asta înseamnă că trebuie să ştii greutatea copilului, care se înmulţeşte cu acea doză şi iese doza zilnică care se împarte în trei sau patru prize, în funcţie de medicament. Pentru a-i afla greutatea, poţi să-l cântăreşti chiar pe un cântar pentru adulţi, dacă nu ai unul special pentru copii sau dacă copilul a depăşit numărul de kilograme pe care îl poate indica un cântar clasic. Pentru a-l cântări, stai cu copilul în braţe pe cântar şi din greutatea care este afişată scade greutatea ta. Astfel vei afla care este greutatea copilului.

Cum dai medicamentele lichide?

O altă particularitate o reprezintă medicamentele lichide. În funcţie de compoziţia acestora unele trebuie agiate înainte de folosire, iar altele nu. Medicamentele lichide sunt de fapt nişte amestecuri de substanţe. La unele, substanţele componente se amestecă perfect unele cu altele şi ies nişte soluţii. În astfel de situaţii nu este nevoie să le agitaţi. În cazul altor medicamente, substanţele componente nu se dizolvă unele în altele şi atunci rezultă nişte solvenţi care în timp se depun pe fundul flaconului. Acestea trebuie agitate înainte de folosire pentru a se omogeniza lichidul ce se dă copilului pentru că altfel diferă cantitatea de substanţă activă de la o doză la alta. Dacă uitaţi să agitaţi medicamentul, acesta nu va avea efectul pe care ar trebui să-l aibă. Consecinţele asupra sănătăţii copilului depind şi de rolul pe care îl are substanţa solidă din respectivul produs. Dacă aceasta este partea activă din medicament, situaţia poate fi chiar periculoasă, însă foarte rar este vorba de astfel de situaţii. Pe aceste medicamente trebuie să scrie obligatoriu “A se agita înainte de folosire”.

Cum stabileşti doza adecvată

Pentru a fi sigură că îi dai copilului cantitatea adecvată din medicament, citeşte cu mare atenţie prospectul produsului, atunci când îl cumperi, înainte de a-l da copilului şi când stabileşti cât îi dai. Dacă nu înţelegi instrucţiunile, cere-i farmacistului sau pediatrului să ţi le explice.

O modalitate prin care te poţi asigura că îi dai cât are nevoie este să ai la îndemână un instrument potrivit. Adică nu folosi linguriţa de bucătărie, ci una cu dozaj special sau o seringă specială marcată pentru astfel de scopuri. În cazul copiilor foarte mici, seringile sunt mai bune decât linguriţele, pentru că astfel eşti sigură că dai copilului întreaga cantitate de medicamente şi o înghite mai uşor.

Ce faci dacă refuză medicamentul?

Nu de puţine ori copiii nu vor să ia medicamentele, mai ales dacă nu au un gust prea bun. Dacă acesta este şi cazul tău, încearcă să adaugi puţin zahăr sau suc în respectiva seringă sau linguriţă. Nu pune medicamentul în sticla cu lapte sau cana cu suc. Dacă copilul nu va bea tot lichidul, nu va lua doza de medicamente potrivită.

Dacă copilul este suficient de mare ca să consume mâncare solidă, îi poţi cere pediatrului să-ţi recomande acelaşi produs sub formă de tabletă, pe care o poţi amesteca cu puţin iaurt sau cu suc de mere.

Nu-i spune copilului că medicamentul pe care i-l dai este o “bombonică”. S-ar putea ca la început să-l ia mai uşor, însă o astfel de tehnică poate fi periculoasă. Dacă copilul ajunge lângă respectivul medicament şi nu eşti atentă, se poate hotărî să-l “deguste” înainte de a-l putea împiedica.

Înainte sau după masă?

Atunci când pe prospectul produselor nu scrie nimic, în general nu are importanţă când se administrează medicamentul. Este însă preferabil să se dea după ce copilul a mâncat. În foarte puţine cazuri, medicamentele trebuie date înainte de masă, pentru că alimentele întârzie absorbţia componentelor produselor farmaceutice în organism. Sunt şi medicamente care se absorb în organism mai eficient dacă sunt date cu anumite mâncăruri. Medicul pediatru şi prospectul te vor lămuri însă în această privinţă. Citeste material complet pe Doctorul Zilei...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Vești pentru șoferi! Cum ar putea fi modificat punctul de amendă

Luni, 10 Decembrie 2018
283

Vești bune pentru toți șoferii! Punctul de amendă ar putea fi modificat. Cel puțin asta se arată într-un proiect de act normativ depus la Senat. Astfel, punctul de amendă ar putea ...

Româncă din Italia: "Mi-au pus amendă și mi-au sechestrat pe loc mașina". Noile prevederi ale Codului rutier, contestate de românii din peninsulă

Luni, 10 Decembrie 2018
593

Românii din Italia și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile față de modificările Codului rutier care interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de...

Dan Lungu: "În România, cu excepția a doi-trei scriitori, nu se poate trăi din scris sau se trăiește modest"

Luni, 10 Decembrie 2018
201

Dan Lungu, născut la Botoșani, este unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români, este în același timp conf. univ. dr. al Universității ”Alexandru Ioan Cuza&...