"Spitalul nu este un corp steril!" Medicii din Mavromati nu mai ascund infecţiile nosocomiale

Medicii din Spitalul Judeţean Mavromati încep să conştientizeze importanţa raportării şi a tratării infecţiilor căpătate de botoşăneni în timpul spitalizării. Secţiile chirurgicale sunt primele care raportează apariţia acestor infecţii.

"Spitalul nu este un corp steril!" Medicii din Mavromati nu mai ascund infecţiile nosocomiale

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

O statistică a Spitalului arată că, de la începutul acestui an, au fost raportate 42 de infecţii apărute în urma acordării asistenţei medicale.

"În luna ianuarie s-au înregistrat 13 cazuri, în luna februarie au fost tot 13 cazuri de infecţie, în luna martie s-au înregistrat şapte cazuri, în luna aprilie- patru cazuri, iar în luna mai- cinci cazuri. Ca grupe de secţii unde s-au înregistrat, cele mai multe infecţii s-au înregistrat în cadrul secţiilor chirurgicale, urmate apoi de secţiile de copii şi în cadrul secţiilor medicale. De ce apar mai multe cazuri în cadrul secţiilor medicale? Poate datorită unei mai bune conştientizări a faptului că medicii acestor secţii doresc să raporteze aceste infecţii. Infecţia nu arată neapărat că avem noi o problemă, ci medicii încep să-şi dea seama că în momentul în care apare o infecţie, serviciile din cadrul spitalului încep să ia măsurile pentru limitarea răspândirii acestor infecţii, pentru identificarea sursei, pentru ca în viitor să nu mai avem astfel de situaţii", explică medicul Ştefan Bercea, specialist în infecţiile nozocomiale şi purtător de cuvânt al Spitalului.

Potrivit oficialului, oamenii trebuie să înţeleagă faptul că spitalul nu este un mediu steril, astfel că apariţia unor astfel de infecţii nu este ceva neobişnuit.

"Spălatul pe mâini şi dezinfectarea reprezită principalele metode de reducere a infecţiilor. Nu putem vedea spitalul ca pe un corp steril, în permanenţă se pot găsi în spital diferiţi agenţi patogeni. Important este ca noi să luăm toate măsurile astfel încât să nu apară infecţii în cadrul spitalului", spune medicul Ştefan Bercea.

Până în prezent s-au raportat infecţii digestive, în special cu clostridium difficile, infecţii de plagă şi infecţii respiratorii, acestea fiind tratate în spital.

 

Spune-ne opinia ta