"Marele imitator", boala greu de diagnosticat care distruge plămânii, rinichii și oasele!

Din cauză că simptomele variază mult de la un pacient la altul și pot fi specifice și altor afecțiuni, diagnosticarea este dificilă.  În medie, sunt necesari patru ani și consultarea a trei medici diferiți înainte ca pacienților să li se stabilească diagnosticul corect.

"Marele imitator", boala greu de diagnosticat care distruge plămânii, rinichii și oasele!

Lupusul este o boală autoimună în care sistemul imunitare interpretează în mod eronat celulele, țesuturile și organele sănătoase ca fiind străine organismului și generează anticorpi care le atacă și le distrug. Cele mai afectate în acest caz sunt pielea, oasele, rinichii, plămânii, sistemul nervos. În general, bolnavilor le apar leziuni pe piele asemănătoare mușcăturii de lup.

Din cauză că simptomele variază mult de la un pacient la altul și pot fi specifice și altor afecțiuni, diagnosticarea lupusului este dificilă. În medie, sunt necesari patru ani și consultarea a trei medici diferiți înainte ca pacienților să li se stabilească diagnosticul corect. Mai multe tipuri de analize de sânge sunt folosite în mod frecvent pentru diagnosticarea LES, inclusiv analiza pentru determinarea anticorpilor antinucleari și anti-ADNdc și a valorilor serice ale complementului seric, însă în prezent nu există un test unic pentru diagnostic.

Cele mai frecvente simptome de Lupus, care sunt aceleaşi pentru femei şi barbati, sunt:

-oboseala extremă (sfârşeală)
-dureri de cap (migrene)
-articulaţii dureroase sau umflate
-febră
-anemie (număr scăzut de celule roşii sau al hemoglobinei sau volumul total de sânge redus)
-umflarea (edem) la picioare, picioare, maini, şi/sau din jurul ochilor
-dureri în piept pe respiraţie profundă (pleurezie)
-erupţii cutanate în formă de fluture peste obrajii şi nas
-sensibilitatea la soare sau la lumina flourescenta (fotosensibilitate)
-caderea parului
-coagularea sangelui anormala
-degete devin albe si/sau albastre la temperaturi scazute (fenomenul Raynaud)
-ulceraţii în gură sau în nas

Multe dintre aceste simptome apar şi în alte boli în afară de Lupus. De fapt, Lupusul este uneori numit „marele imitator” deoarece simptomele lui sunt de multe ori ca simptomele de artrita reumatoida, anomalii de sânge, fibromyalgia, diabet, probleme tiroidiene, boala Lyme şi un număr de boli de inimă, plămâni, musculare şi osoase.

Cauzele bolii nu sunt cunoscute cu exactitate, însă faptul că un număr mai mare de femei suferă de această boală poate indica faptul că ea poate fi declanșată de anumiți hormoni, pe lângă o predispoziție genetică. Există însă și o serie de factori externi care stimulează declanșarea bolii: stresul, expunerea la ultraviolete și fumatul.

”Lumea științifică și medicală face eforturi susținute pentru înțelegerea Lupusului Eritematos Sistemic și descifrarea acestei patologii complicate ce afectează calitatea vieții unor pacienți tineri, în plină activitate profesională. În acest moment, asistăm la schimbări esențiale în managementul Lupusului Eritematos Sistemic, axate pe introducerea unor noi medicamente obținute prin biotehnologie, ce și-au confirmat eficiența în studii clinice randomizate și au obținut aprobarea forurilor competente”, declară prof. dr. Ruxandra Ionescu.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
26

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
181

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...