Prea mulţi pacienţi, prea puţin spaţiu, prea puţine cadre medicale! Înghesuiala de la Urgenţă, tratată cu speranţe
BOTOSANI

"Nu avem nici personal şi nici loc pentru câţi pacienţi vin la noi!" Unitatea de Primire a Urgenţelor Botoșani a depăşit 20.000 de prezentări de la începutul anului şi până acum, în condiţiile în care nici măcar un sfert din ele nu sunt cazuri urgente, de cod roşu sau galben.

Prea mulţi pacienţi, prea puţin spaţiu, prea puţine cadre medicale! Înghesuiala de la Urgenţă, tratată cu speranţe

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Zi de luni în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU). O pacientă, operată în urmă cu ceva timp din cauza unei afecţiuni circulatorii la picioare, cere ajutor medical pentru că avea dureri. Avea şi trimitere de la medicul de familie în Ambulatoriul de Specialitate dar până la data programată pentru consultaţie nu mai putea suporta. Un medic o direcţionează spre Ambulatoriu, încercând să-i explice că UPU e strict pentru urgenţe medicale. Pacienta începe să plângă şi reproşează cadrelor medicale dezinteresul.

În urma ei, acele cadre medicale strâng din umeri pentru că nu au soluţii pentru astfel de cazuri, nu sunt suficiente pentru a acorda îngrijiri pentru toate cazurile care trec pragul Urgenţelor şi, până la urmă, unitatea are alte prerogative şi obligaţii.

Cu toate acestea, de la începutul acestui an până luni, 8 mai, la prânz, în UPU au fost 21.803 prezentări. "Din acestea, au fost 215 prezentări Cod Roşu, adică cu intervenţie imediată, şi 4.602 prezentări Cod Galben, adică în cel mult 15 minute de la intrarea în unitate. Anul trecut, de la 1 ianuarie până în 8 mai am avut 20.180 de prezentări şi oricum sunt foarte multe", spune Camelia Caliniuc, asistentul şef din UPU.

Potrivit clasificării, Codul roşu înseamnă pacient în stare critică, cu risc vital, Cod galben presupune risc de agravare, Cod verde necesită intervenţie urgentă, în timp ce Codul albastru şi alb sunt nonurgente.

Cât despre personal, normativele legale sunt doar poveşti. Potrivit legii, Unitatea de Primire a Urgenţelor, care depăşeşte 50.000 de prezentări într-un an, ar trebui să fie deservită de 26 de medici. Are doar 15, din care doi stomatologi, ceilalţi fiind opt medici specialişti şi cinci medici de familie cu competenţe în medicina de urgenţă. Asistenţi ar trebui să fie 91 la număr, dar sunt doar 56- adică 38 de asistenţi medicali generalişti, opt asistenţi medicali în laborator şi nouă asistenţi pentru radiologie. Personalul auxiliar, adică infirmierii şi brancardierii, ar trebui să fie câte 61 de specialitate. Dar sunt 27 în total şi fac şi munca îngrijitorilor de curăţenie. Din cinci posturi de registrator medical, doar trei sunt ocupate, acestora adăugându-li-se un operator calculator, un asistent social şi un administrator.

"Suntem prea puţini şi nici spaţiu nu avem pentru câţi pacienţi vin. Se înghesuie în camera de observare, stau pe holuri, stau pe afară- cei care pot sta pe picioare. Problema e atitudinea multor pacienţi, care cred că problema lor, eventual o unghie încărnată, e mai gravă decât un stop cardiorespirator sau un politraumatism prin accident rutier. Drept pentru care ne înjură, ţipă la noi, se smulg de cap", spune un asistent medical din UPU.

Suplimentarea personalului şi a spaţiului Unităţii este în mâna Ministerului Sănătăţii. Dacă la angajări, răspunsurile au fost de cele mai multe ori apeluri la răbdare, în privinţa extinderii ar exista o şansă. Unitatea de Primiri Urgenţe, alături de Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Pediatrie se găsesc pe lista unităţilor care ar putea beneficia de extindere şi modernizare printr-un proiect, denumit "Îmbunătăţirea calităţii şi a eficienţei îngrijirii spitaliceşti de urgenţă", ce urmează a fi implementat în următoarea perioadă.

Nu există însă o siguranţă că UPU va fi printre unităţile beneficiare ale proiectului, iar bugetul propriu al spitalului, chiar dacă e pe plus, nu permite lucrări de amploarea celor necesare.

 

Spune-ne opinia ta