Povestea unei aroganţe administrative. "Noi nu mai avem știința de a face spitale moderne. Ceaușescu, da, o avea"

"Noi construim acum spitale la Lipova, lângă Arad, și la Botoșani. Acestea sunt spitale pe care le construim de la zero".

Povestea unei aroganţe administrative. "Noi nu mai avem știința de a face spitale moderne. Ceaușescu, da, o avea"

 Doctorul Cătălin Cîrstoveanu  Foto: Lucian Muntean

Înainte să beneficieze de consultanță europeană, proiectul guvernamental de construire a trei spitale regionale − la Cluj-Napoca, Iași și Craiova − a fost în grija Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, scrie pressone.ro.

CNI nu doar că nu mai avusese un obiectiv de asemenea anvergură, dar era cunoscută pentru patinoare scumpe și bazine de înot abandonate după câțiva ani.

Pentru comparaţie, consultanța pentru proiectarea spitalelor regionale este asigurată în acest moment de specialiști ai JASPERS, o platformă lansată în 2014 care asistă statele din UE în investiții strategice. Arhitecții desemnaţi au mai fost implicați, fiecare, în proiectarea de spitale cu peste 1.000 de paturi.

Acest articol a pornit de la o dispută de pe Facebook, în care arhitectul bucureştean Eugen Bănuță l-a acuzat pe fostul ministru Vlad Voiculescu că, dacă nu ar fi mutat proiectul de la Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAP) la Ministerul Sănătății, cele trei spitale regionale ar fi putut intra deja în faza de construcție.

În 2016, MDRAP a fost condus de sociologul Vasile Dîncu, iar înaintea acestuia, din mai 2015 până în noiembrie 2015, de către Sevil Shhaideh, care îl preluase de la Liviu Dragnea.

Vlad Voiculescu i-a replicat lui Eugen Bănuţă că motivul mutării acestui proiect la Ministerul Sănătăţii, în 2016, a fost că MDRAP și Compania Națională de Investiții nu aveau nici specialiști, nici know-how cu care să gestioneze proiectarea, licitarea și construirea de la zero a trei spital cu câte 1.000 de paturi.

În perioada la care se referă Eugen Bănuță, una dintre problemele finanțării spitalelor era tocmai asta − lipsa unei hărți cu nevoile medicale ale României, document pe care UE îl solicitase cu câţiva ani înainte. De altfel, realizarea hărții a fost o condiție ex-ante pentru deblocarea finanțării europene a celor trei spitale regionale.

Potrivit comisarului Corina Creţu, suma pe care Comisia Europeană o pune la dispoziția României, până în 2020, este de 50 de milioane de euro pentru fiecare spital regional.

"Noi nu mai avem ştiinţa de a face spitale moderne"

Pentru un tablou cât mai detaliat al problemei, l-am contactat pe George Stănică, directorul departamentului Sănătate, lucrări în primă urgență și alte obiective din cadrul Companiei Naționale de Investiții. Acesta este departamentul între ale cărui atribuţii este inclusă şi construirea de noi spitale orășenești. "Noi construim acum spitale la Lipova, lângă Arad, și la Botoșani. Acestea sunt spitale pe care le construim de la zero", a declarat el.

Stănică a precizat că nu știe ca CNI să se fi ocupat de proiectul spitalelor regionale. El a spus, de asemenea, că nu a auzit de arhitectul Eugen Bănuţă și nici de firma acestuia.

În final, l-am contactat pe medicul Cătălin Cîrstoveanu, şeful secției de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuţi de la Spitalul "Marie Curie" din București, secţie construită de la zero, cu ajutorul donaţiilor, de asociaţia "Inima Copiilor".

Doctorul Cîrstoveanu a confirmat spusele lui Vlad Voiculescu: "Măcar la Ministerul Sănătății mai ai un arhitect al Băncii Mondiale, care a mai văzut un spital mare... Dar la Compania Națională de Investiții nu ai. Noi nu mai avem știința de a face spitale moderne. Ceaușescu, da, o avea. Dar acum?! Dacă lăsăm investițiile astea pe mâna Ministerului Dezvoltării sau a Companiei de Investiții, tare mă tem că va fi ceva de genul autostrăzilor. N-o să fie gata când trebuie, mai amânăm, schimbăm planurile și la final iese gata stricat".

Citeste articolul complet pe pressone.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Propunerea legislativă prin care municipiul Iaşi este declarat Capitală istorică a României, adoptată în Senat

Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
457

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de miercuri, în unanimitate (83 de voturi 'pentru'), propunerea legislativă prin care se declară municipiul Iaşi drept Capitală istoric...

El este primul lăutar amendat de ANAF pentru că nu și-a declarat încasările de la nunți! VIDEO

Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
2150

A apărut și primul lăutar amendat de ANAF pentru că nu şi-a declarat veniturile obţinute de pe urma cântărilor la nunţi. Bănuiala lui este că a ajuns pe mâna inspectorilor ANAF&n...

Proiect de lege: Autoritățile publice care nu fac lunar conferințe de presă, amendate cu până la 5.000 lei!

Sâmbătă, 20 Octombrie 2018
236

Deputatul PMP Petru Movilă a depus, la Senat, un proiect care propune amenzi între 2.000 și 5.000 de lei aplicate conducătorilor autorităților sau instituțiilor publice care nu organizează lun...