Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu.

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata.

100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu, ne spune sfatulmedicului.ro.

Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert.

Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este zdrobit.

Beneficiile porumbului dulce

Sursa bogata de calorii. Un stiulete mare, care are in jur de 100 de grame de porumb, contine 350 de calorii. Cu toate acestea, prezinta un indice glicemic foarte scazut, ceea ce inseamna ca produce fluctuatii mai mici ale nivelurilor glucozei si insulinei, reducand riscul aparitiei diabetului de tip 2 si al bolilor cardiovasculare.

Bogat in vitamine din complexul B. Porumbul are un continut important de vitamina B1 (tiamina) si B3 (niacina). Tiamina este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos si a functiei cognitive. Niacina creste nivelul colesterolului "bun" si reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare.

Porumbul dulce este o sursa buna de acid pantotenic (vitamina B5), un component al coenzimei A, care participa la producerea de energie din surse ca lipide, glucide si proteine.

Previne anemia. Vitamina B12 si acidul folic, care se gasesc in porumb, ajuta la prevenirea anemiei. Porumbul este, de asemenea, o sursa buna de fier, esential pentru ca organismul sa sintetizeze noi celule rosii in sange.

Imbunatateste nivelul colesterolului. Niacina sustine un nivel crescut de colesterol "bun" si reduce riscul de aparitie al unor probleme cardiovasculare, precum bolile cardiace si ateroscleroza.

Contine fibre. O ceasca de porumb dulce contine aproximativ 3,5 grame de fibre, un aport substantial pentru organism. Fibrele ajuta la stabilizarea nivelului zaharului din sange, la prevenirea constipatiei si la diminuarea colesterolului. De asemenea, confera o senzatie indelungata de satietate.

Ajuta la lupta impotriva cancerului. Porumbul este bogat in antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza cancer si pot declansa apoptoza celulelor tumorale. Porumbul este, de asemenea, bogat in acid ferulic, un agent anticarcinogen care s-a dovedit a fi eficient in combaterea tumorilor.

Sustine buna functionare a inimii. Potasiul este un mineral esential, pierdut insa frecvent prin transpiratie in timpul exercitiilor fizice intense. Este necesar pentru buna functionare a inimii, pentru contractiile musculare si forta osoasa. Porumbul are o cantitate moderata de potasiu. O ceasca contine 325 de miligrame.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

astăzi, 19:49
106

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 19:02
61

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

astăzi, 18:22
64

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...