Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect!

Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect!

Un diagnostic gresit sau tarziu pus poate avea consecinte majore asupra sanatatii unei persoane. Pentru ca un medic sa nu fie indus in eroare de simptome sunt necesare investigatii amanuntite, iar cooperarea pacientului cu specialistul este esentiala.

Cand o persoana se simte rau vrea sa stie de ce. Si apeleaza la doua surse pentru obtinerea unui diagnostic: internetul si medicul, ne invata sfatulmedicului.ro.

De cele mai multe ori, oridinea tocmai aceasta este: mai intai cauta informatii pe internet, abia apoi ajunge intr-un cabinet pentru consult. Din pacate, uneori destul de tarziu.

Diagnosticarea unei afectiuni nu este usoara nici pentru specialist, cu atat mai putin nu se poate face acasa, de catre o persoana neavizata si prin intermediul unor resurse care nu sunt neaparat cele mai corecte.

Raportele medicale arata ca primele cinci maladii cel mai frecvent diagnosticate gresit sunt atacul de cord, cancerul de san, apendicita, cancerul pulmonar si cancerul de colon.

 

Pentru obtinerea unui diagnostic corect e important sa se urmeze cu strictete urmatorii pasi:

Planificarea unei vizite la cabinet

Medicul de familie este principalul cadru specializat cu care orice pacient trebuie sa se consulte atunci cand suspecteaza faptul ca ar fi bolnav. Nicidecum informatiile nu trebuie cautate pe internet. Medicul de familie pastreaza fisa cu istoricul medical al pacientilor sai, astfel ca poate face corelatii intre simptomele resimtite si potentiale afectiuni.

Inainte de a ajunge la medicul de familie e bine sa se intocmeasca o lista de simptome, astfel incat in discutia cu acesta sa nu fie omise elemente esentiale.

Descrierea simptomelor

Descrierea simptomelor trebuie sa fie facuta punctual, fara a trage concluzii. Datele oferite trebuie sa fie obiective si nicidecum subiective. In cazul in care un pacient a suferit dureri la una dintre urechi si afirma "Am avut o infectie la ureche" il va induce implicit in eroare pe medic.

Informatiile exacte, chiar si incomplete, sunt esentiale. Descrierea cat mai exacta il va ajuta pe medic sa stie catre ce specialist sa il indrume pe pacient pentru examinari amanuntite.

Efectuarea analizelor

Medicul specialist va prescrie un set de analize pentru a putea obtine un diagnostic cat mai precis. Iar interpretarea tot el o va face. Medicul stie sa faca asocieri intre datele de pe buletinul de analize si sa traga concluzii avizate.

Unii medici recomanda repetarea analizelor la un laborator diferit, atunci cand rezultatele primite prezinta discrepante.

Urmarea tratamentului

Automedicatia nu este o solutie pentru tratarea unei afectiuni. Singurul tratament care trebuie urmat este cel prescris de catre medic. Studiile medicale efectuate il califica pentru prescrierea tratamentului adecvat.

Reexaminarea

In urma diagnosticarii cu o anumita afectiune este importanta mentinerea legaturii cu medicul specialist si repetarea periodica a investigatiilor, astfel incat sa fie urmarita evolutia bolii sau efectul tratamentului administrat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...