Ortoped: "Acest tip de încălțăminte deformează gleznele și reprezintă un coșmar pentru picioare"

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu dureri articulare la nivelul picioarelor, genunchii și gleznele fiind printre cele mai afectate.

Ortoped: "Acest tip de încălțăminte deformează gleznele și reprezintă un coșmar pentru picioare"

De la exces ponderal până la purtarea tocurilor, de la practicarea sportului fără echipament adecvat până la accidente la schi, toate pot deteriora calitatea ligamentelor, meniscului și cartilagiilor, fenomen însoțit frecvent de dureri.

 “Excesul ponderal este extrem de periculos pentru sănătatea membrelor inferioare: gândiți-vă că atunci când mergem, fiecare genunchi, pe rând, preia greutatea corporală. La fel, se întâmplă când avem activități obișnuite, când urcăm scări, când ne așezăm pe scaun etc. Asta ca să nu mai vorbesc de activitățile sportive intense care suprasolicită și mai mult genunchii la persoanele care au kilograme în plus”, avertizează profesorul Alper Kaya, specialist în tratarea leziunilor sportive și în intervenții chirurgicale destinate genunchiului.

În aceste condiții, specialiști recomandă eliminarea excesului ponderal și practirea unor activități precum înotul sau mersul alert, pentru a evita îmbolnăvirea articulației genunchiului pe termen lung. O greșeală frecventă care poate leza membrele inferioare este practicarea sportului fără echipament adecvat.

“Trebuie să fim foarte atenți la alegerea echipamentului deoarece talpa pantofului este singura suprafață care atinge pământul. Fie că alergăm, fie că doar mergem, creierul își ia informația despre suprafața pe care suntem prin intermediul pantofilor. Noi diagnosticăm probleme la nivelul gleznei sau labei piciorului fie din cauza purtării unor echipamente neadecvate, fie a unor pantofi vechi. Pantofii trebuie schimbați după o anumită perioadă de purtare, iar în cei destinați activității sportive trebuie aleși în funcție de tipul de mișcare pe care o face persoana respectivă”, completează medicul ortoped Tekin Kerem Ülkü, specialist în chirurgia piciorului și traumatologie.

Medicii ortopezi sunt extrem de fermi și în ceea ce privește purtarea tocurilor, pe care o consideră un coșmar pentru picioare. Asta pentru că, în timp, poate produce deformări permanente la nivelul gleznei și labei piciorului. Citeste mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...