Oncolog: "Până la stabilirea cu certitudine a unui diagnostic de cancer pot să treacă zile, săptămâni, luni"

Oncolog: "Până la stabilirea cu certitudine a unui diagnostic de cancer pot să treacă zile, săptămâni, luni"
Statistici recente arată că 21,1 % dintre români au o rudă de gradul I bolnavă de cancer și că mulți se confruntă cu lipsa informațiilor medicale legate de diagnostic, tratamente și efecte secundare.
 
Dr. Dan Corneliu Jinga, medic primar Oncologie, spune - pentru Evenimentuol Zilei - că diagnosticarea cu certitudine a cancerului este o cursă contratimp și explică, pas cu pas, care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă pacientul la care există suspiciunea de cancer: „Primul lucru este o consultație la un doctor de specialitate. De cele mai multe ori nu este suficient pentru că prima consultație poate să implice alte consultații secundare, care sunt fie medicale fie mai ales imagistice, investigații. În final se acumulează un dosar destul de stufos, de care răspunde medicul curant, cel care ulterior va prezenta cazul”.
 
Apoi, explică medicul Dan Corneliu Jinga, cazul se prezintă comisiei terapeutice formată din mai mulți specialiști: „Totuși, acest lucru nu se întâmplă de la început, când am luat primul contact cu pacientul. Mai întâi aștept acumularea informației, după un anume algoritm și, când știu că am tot ce îmi trebuie ca să pot prezenta comisiei, din acel moment schițez o formă de terapie, o prezint comisiei, obțin aprobarea comisiei și o comunic pacientului”.
 
„Cel care alege o cale terapeutică rămâne pacientul”
 
Însă, conform legii, decizia comisiei terapeutice nu este obligatorie nici pentru pacient, nici pentru medicul curant. ”Medicul curant preia decizia colegilor, o comunică pacientului și există posibilitatea unui dezacord pe care, însă, este obligat să îl comunice pacientului. Dacă nu sunt de acord cu ce a hotărât comisia, eu sunt obligat să spun pacientului decizia comisiei și dezacordul meu și motivele dezacordului. Până la urmă, cel care alege o cale terapeutică rămâne pacientul. În oncologie însă, diagnosticul de certitudine, pentru că de aici pleacă toată discuția, este cel histologic, cel anatomo-patologic”, detaliază Dan Corneliu Jinga, medic primar Oncologie la Neolife Medical Center Romania.
 
Specialistul explică și când este stabilit cu certitudine diagnosticul de cancer: ”Practic, noi nu putem vorbi de cancer până nu avem o histologie, examinare pe lama de microscop. De aceea, cumva, de la prima prezentare, care este de cele mai multe ori legată de îngrijorarea pacientului, până la stabilirea cu certitudine a unui diagnostic de cancer pot să treacă zile, săptămâni, luni. Noi dorim și ne străduim ca acest interval să fie cât mai redus cu putință pentru că suntem, cumva, contratimp”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Nu ignora: Metode de întărire a sistemului imunitar toamna

astăzi, 10:40
347

Sistemul imunitar consta intr-o retea de organe, celule si proteine. Impreuna, protejeaza organismul de virusuri, bacterii, paraziti sau alti agenti infectiosi care patrund in corp.Sistemul imunit...

Suma fabuloasă pe care o încasează un botoșănean, fost lider PSD

astăzi, 09:13
845

Un fost lider PSD și fost parlamentar, acum membru neexecutiv la Autoritatea de Supraveghere Financiară, va primi al 13-lea salariu chiar dacă îi expiră mandatul luna viitoare. Decizia ...

Culturile de roşii de toamnă, atacate de "Tuta absolută", o molie extrem de periculoasă!

astăzi, 07:51
207

Roşiile de toamnă din cel mai mare bazin legumicol din ţară, din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă, tuta absolută, care a făcut ca recolta să fie mai mică ...