Oboseala, crampele și slăbirea nejustificată sunt semnele acestui cancer agresiv. Cum putem preveni boala

Oboseala, crampele și slăbirea nejustificată sunt semnele acestui cancer agresiv. Cum putem preveni boala

Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care se formează prin înmulţirea necontrolată a unor celule, lucru care conduce la apariţia unor polipi fie în colon, fie în rect. Intestinul gros (1,5 m) este format din cecum, colon (1,3 m) si rect. De aceea, cancerul intestinului gros se mai numeşte şi cancer colorectal.

Datele statistice arată că în Romania, cancerul intestinului gros (colorectal) ocupă al doilea loc, ca frecvenţă, fiind înregistrate 10.300 de cazuri noi pe an dintre care 5.700 de decese anual. Cu toate acestea, țara noastră nu are un program de screening pentru cancerul colorectal.

Principalele simptome ale bolii sunt:

-Sângerările în scaun,
-Modificarea tranzitului intestinal – alternarea diareei/constipație,
-Senzația de balonare,
-Scăderea inexplicabilă în greutate,
-Starea de oboseală persistentă și somnolență,
-Durerea la nivelul rectului,
-Crampe puternice

Medicii oncologi spun că acest tip de cancer este curabil dacă este diagnosticat în stadii incipiente. Intervenţia chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcţie de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

Dieta, extrem de importantă în cancerul colorectal

În cazul unui cancer de colon dieta este esențială. Explicația constă în faptul că acest tip de cancer se dezvoltă de la o creștere anormală a celulelor în mucoasa intestinului gros – colon – sau în rect, iar dieta controlează ce produse vor trece prin acesta.

Iată ce alimente pot preveni boala:

Avocado. Acesta conţine fibre, care sunt foarte importante, deoarece duce la favorizarea tranzitului, în felul acesta fiind diminuat riscul dezvoltării de polipi canceroşi. Alte alimentele bogate în fibre sunt: cerealele integrale, orezul brun, ovăzul, fasolea neagră.

Alimentele bogate în antioxidanţi sunt o alegere bună pentru a îndepărta orice tip de celule canceroase, deoarece acestea împiedică deteriorarea oxidativă care creşte riscul îmbolnăvirii cu cancer. De asemenea, și spanacul, broccoli, morcovii sunt sursele ideale de antioxidanţi, alături de cartofii dulci, însă acestea nu sunt singurele alimente ce pot furniza o cantitate mare de antioxidanți.

Condimentele acționează ca antiinflamatoare care lucrează pentru a distruge celulele cancerului de colon. Așa că este bine să utilizezi condimente cât mai multe în mâncarea pe care o gătești acasă. Poți utiliza condimente precum: usturoi, curcumă, oregano, piper, ardei iute, pătrunjel, mărar, ceapă.

De asemenea, este foarte important, spun medicii, să mănânci cât mai puțină carne roșie de vită, porc, miel. Mai mult, specialiștii spun că, grăsimile dietetice din carnea roșie și prelucrată pot contribui la procesul cancerului colorectal. Consumul ridicat de grăsimi crește cantitatea de substanțe care se eliberează în tractul digestiv, denumite acizi biliari. Aceștia ajută la descompunerea grăsimilor. Când ajung în colon, cantitatea mare de acizi biliari poate fi transformată în acizi biliari secundari, ceea ce ar putea stimula creșterea tumorilor, în special a celulelor care aliniază colonul. Recomandările la nivel mondial sunt de 500 g/săptămână, adică 70 g/zi pentru a preveni riscul de a face cancer.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
20

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
357

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
134

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...