O studentă bolnavă de cancer se luptă cu sistemul și schimbă legislația!

O tânără bolnavă de cancer, studentă în Iași, se luptă cu sistemul și schimbă legislația, după ce și-a cumpărat un medicament care lipsea din spital. Cazul tinerei bolnave de leucemie a convins Ministerul Sănătății să schimbe legislația. În spitalele din România lipsesc periodic citostatice, iar bolnavii sunt nevoiţi să îşi cumpere tratamente din străinătate. Din păcate, doar unii îşi permit.

O studentă bolnavă de cancer se luptă cu sistemul și schimbă legislația!

Pacienta a fost nevoită să își cumpere un citostatic care lipsea din spital. Institutul Oncologic din Iași refuză să îl deconteze, pe motiv că tratamentul a fost cumpărat după ce tânăra a fost externată. Așa prevede legea, dar e greșit - recunoaște ministrul Sănătății.

Alexandra a aflat că are leucemie la sfârşitul anului trecut. Când trebuia să înceapă chimioterapia, medicii au anunţat-o că nu mai au doze suficiente de Asparaginază. Aşa că i-au administrat o cantitate mai mică decât prevede protocolul.

ALEXANDRA CONŢU, pacientă: "S-a decis să se împartă doza, o jumătate de doză mie, jumătate, celuilalt pacient şi, de atunci, medicamentul n-a mai fost adus, adică din ianuarie. E un medicament foarte important pentru tipul meu de leucemie".

Medicii au sfătuit-o să cumpere citostaticul. A reuşit să strângă banii cu ajutorul oamenilor din oraşul ei natal: aproape 4.000 de euro pentru cinci fiole.

ALEXANDRA CONŢU, pacientă: "Mi-a dat o reţetă tradusă şi în engleză. Am reuşit să aducem medicamentul din Germania pentru prima cură. Şi aşa s-a întâmplat şi la următoarele două".

Alexandra a încercat să recupereze banii de la spital. Dar cererea i-a fost respinsă, pentru că la data achiziţionării medicamentului nu era internată.

Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Oncologic Iași: "A trebuit să îşi cumpere medicamentul pentru că la acel moment, în reţeaua Unifarm, de la care cumpărăm noi, nu exista. Deci nu exista în România. Legea nu ne dă voie să rambursăm o factură care s-a efectuat sau plata a fost făcută în afara internării".

ALEXANDRA CONŢU, pacientă: "Legea e făcută în aşa fel încât să nu ne ajute pe noi, cei care avem nevoie. E de nedescris ce se poate întâmpla. Sunt oameni care chiar nu au cum să se descurce, nu au bani, nu au familii, nu au nimic. Şi atunci cine îi ajută?".

După ce jurnaliştii TVR i-au semnalat cazul, ministrul Sănătăţii a promis că va lua măsuri.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: "Dacă medicamentul a fost administrat în spital, indiferent de momentul când el a fost achiziţionat, acesta ar putea fi decontat. Am să iau legătura cu spitalul, pentru că mi se pare nedrept ca în momentul în care nu poţi să continui un tratament oncologic, să refuzi a deconta acest tratament. Ministrul Sănătăţii va modifica legislaţia în acest sens".

În spitalele din România lipsesc periodic citostatice, iar bolnavii sunt nevoiţi să îşi cumpere tratamente din străinătate. Din păcate, doar unii îşi permit.

Sursa: stiri.tvr.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...