Naşterile sub apă, ocolite de botoşănence

Naşterile sub apă, ocolite de botoşănence

Botoşănencele nu sunt adeptele naşterilor sub apă şi deşi există această posibilitate la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati nu există cereri.

Posibilitatea naşterii sub apă a fost introdusă la Maternitatea Botoşani în anul 2011, dar mai puţin de cinci mame au optat pentru această variantă. În plus, o astfel de naştere nu este gratuită, doar primele cinci fiind gratis.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean susţin că şi costurile pentru întreţinerea instalaţiilor sunt ridicate, motiv pentru care cada nu mai este funcţională. De asemenea, există o problemă şi la sistemul de sterilizare a apei, drept pentru care sala în care se putea naşte sub apă a devenit sală de naşteri obişnuită.

“Nu au mai fost cereri. Şi datorită faptului că nu au fost naşteri frecvente, întreţinerea rspectivelor bazine costă foarte mult, pentru că trebuie să schimbăm filtrele care sunt destul de scumpe”, a precizat medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, metoda este accesibila gravidelor care pot naste pe cale naturala. 

Fata de nasterea naturala, in cazul nasterii sub apa durerile sunt mult mai scazute, iat travaliul dureaza o perioada mai scurta de timp. In momentul nasterii, in functie de parametrii care se modifica la mama sau la fat, nasterea poate avea loc pe masa ginegologica, pe cale naturala, sau daca se impune, prin cezariana.

 

 

Spune-ne opinia ta