Mobilizare în județul Botoșani pentru vaccinarea antirujeolică

Autoritățile sanitare din județul Botoșani, alături de reprezentanții administrațiilor publice locale, au demarat la nivelul județului o amplă campanie de vaccinare antirujeolică. 

Mobilizare în județul Botoșani pentru vaccinarea antirujeolică

În ultimele zile, la nivelul județului au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă, atât la copii, cât și la adulți, fiind vorba de persoane cărora nu li s-a administrat acest vaccin, iar în cazul unei a șasea persoane există suspiciunea că ar avea rujeolă.

De la începutul lunii iulie au fost deja distribuite medicilor de familie 2.000 de doze de vaciin antirujeolă, existând pe stocul Direcției de Sănătate Publică încă 3.500 de doze.

"Pentru ca această campanie să își producă efectele s-au dispus unele măsuri pentru prefecți. La nivelul județului s-a constituit o echipă mixtă, au fost mobilizați și primarii din județ cărora le-am solicitat să identifice și să ne trimită date privind zonele vulnerabile din județ cu risc ridicat pentru apariția unor epidemii, zonele fără medici de familie sau unde sunt comunități de romi. Vor colabora cu asistenții medicali comunitari și cu mediatorii sociali. DSP va mobiliza personal propriu și va colabora cu toți medicii de familie pentru intensificarea campaniei de vaccinare", a precizat prefectul Dan Șlincu.

Autoritățile sanitare au început deja să primească datele solicitate din teritoriu.

"De săptămâna trecută am solicitat medicilor de familie cartagrafii actuale, ne-au transmis și am identificat care sunt zonele cu ceva restanțe la vaccinare. Ministerul Sănătății a solicitat să identificăm locații propice pentru recuperarea la vaccinare, noi suntem un județ norocos pentru că avem 13 centre de permanență, două în punct fix la Darabani și Bucecea. Avem spații autorizate în care oricând se poate vaccina în condiții optime", a spus Laura Acatrinei, directorul adjunct al DSP Botoșani.

La nivelul județului au fost identificați 1.500 de copii cu vârste între 1-9 ani care ar trebui vaccinați împotriva rujeolei și alți 300 de copii care au între 9 și 11 luni. Aceste cifre sunt într-o dinamică continuă pentru că lunar intră sau ies copii din aceste grupe de vârstă care trebuie vaccinate.

Acoperirea cu vaccin este în procent de 80% la Botoșani, fiind și copii care au contraindicată această vaccinare, dar și cazuri în care părinții refuză administrarea vaccinului. 

 

 

Spune-ne opinia ta