Minivacanță cu vizită la UPU: 15 botoșăneni au fost mușcați de căpușe!

Minivacanță cu vizită la UPU: 15 botoșăneni au fost mușcați de căpușe!

15 botoșăneni, cu vârste cuprinse între 21 și 63 de ani, au ajuns în ultimele zile la Unitatea de Primire Urgențe, prezentând plăgi mușcate de căpușe. Medicii bănuiesc faptul că numărul celor afectați ar putea fi cu mult mai mare, cel mai probabil mulți tratându-se la domiciliu.

Cei care s-au prezentat la UPU au fost consultați, recomandându-li-se tratamentul cu antibiotic, precum și un alt consult la Secția de Boli Infecțioase. 

Imediat ce temperaturile cresc peste 10 grade Celsius și încep ploile de primăvară, căpușele își încep activitatea. Mușcătura lor e nedureroasă, așa că persoana înțepată nu realizează că este în pericol. Potrivit specialiștilor, căpușele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 și 20-25 de grade Celsius. Aceste insecte au diferite dimensiuni, unele sunt atât de mici încât cu greu pot fi detectate. Muşcătura unei căpuşe nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanță care anesteziază zona, iar omul înțepat nici măcar nu realizează.

În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.

Cel mai grav e, însă, că acești paraziți transmit boala Lyme, care este greu de diagnosticat, pentru că mimează simptomele altor afecțiuni, atacând diferite organe. De obicei, ca să pună diagnosticul de boală Lyme, medicii caută să vadă dacă pacienții au pe corp o pată circulară, numită „eritem în ochi de bou”.

Veste bună este că Primăria Municipiului Botoșani va desfășura operațiunea de dezinsecție în vederea combaterii țânțarilor, căpușelor și a altor insecte în noaptea de miercuri spre joi, între orele 22.00 - 5.00. Dezinsecția se va desfășura pe raza municipiului Botoșani, în următoarele zone: Parcul Mihai Eminescu, Curcubeului, Tineretului, Primăriei, APM, Filateliei, Sucevei, Cornișa, Junior, General Avramescu, Liceul Pedagogic, Pietonalul Unirii, Bd. Mihai Eminescu, Biserica Militară, parc plimbat animale de companie. Populația este rugată să evite aceste zone timp de 10 ore. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
911

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
280

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
243

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...