Ministrul Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cazului asistentei din Botoșani eliminată din bilanțul deceselor COVID-19

Ministrul Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cazului asistentei din Botoșani eliminată din bilanțul deceselor COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat reevaluarea cazului asistentei medicale din Botoșani, anunțată inițial în rândul persoanelor decedate cu COVID-19 și eliminată apoi din bilanțul celor decedați pentru că motivele morții ar fi fost altele decât infectarea cu noul coronavirus. Nelu Tătaru a solicitat clarificări Institutului Național de Sănătate Publică în acest caz.

„Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a cerut reevaluarea cazului 1178. Din primele informații, chiar dacă exista două teste negative efectuate la interval de 24h, totuși persoana a suferit leziuni grave în urma infectării care au cauzat decesul. Ministrul Sănătății a solicitat astăzi INSP clarificări”, a anunțat, marți seară, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Cererea ministrului vine după ce luni (25 mai - n.red.) INSP a rectificat cauzele decesului cu nr. 1178, adică al asistentei asistentei medicale din Botoșani. Femeia de 45 de ani a îngrijit pacienți bolnavi de COVID la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Botoșani și s-ar fi infectat în urmă cu câteva săptâmâni. După ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit, a fost transferată la Iași și internată la secția Reanimare a Spitalului de Boli Infecțioase, unde ar fi stat  timp de două săptămâni. Asistenta a murit sâmbătă, 23 mai, neavând alte afecțiuni.

Decesul asistentei medicale a fost anunțat, inițial, duminică dimineață, în bilanțul COVID al autorităților. Ulterior, luni seară, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o rectificare venită din partea Institutului Național de Sănătate Publică.

Rectificarea a fost făcută după ce DSP Botoșani a descoperit, la o zi de la moartea femeii, un al doilea test negativ, motiv pentru care decesul nu se mai încadrează în definiția de caz COVID-19.

„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi - luni de  DSP Botoșani)”, au transmis autoritățile.

Apoi, GCS a transmis că s-a ajuns la concluzia că situația asistentei medicale nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus, cauzele morții sale fiind altele.

Reamintim că Federația “Solidaritatea Sanitară” din România, al cărei membru era și Lenuța Buta, cadrul medical de la Botoșani, decedată zilele trecute, au cerut autorităților să o reintroducă pe aceasta în baza de date care cuprinde cadrele medicale decedate în urma epidemiei Covid-19.

Sindicaliștii acuzau că în cazul în care Lenuța Butan nu este declarată ca decedată din cauza Covid-19, urmașii (în cazul de față copilul) nu vor beneficia de drepturile de urmaș stabilite prin Legea nr. 56/2020.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs: Proba fizică, cea mai dificilă!

astăzi, 08:35
19

Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an și 60% dintre posturile scoase la concu...

Iftime este recunoscător: ”M-a salvat Mailat, minunea asta de copil!” / ”Cu Andone și cu echipa asta mă luptam la orice loc!”

astăzi, 08:08
249

FC Botoșani a trecut de Dinamo, scor 2-1, după un meci nebun. Prima repriză a durat mai bine de o oră, iar în ea Dinamo și-a dat un autogol, a marcat de două ori, dar doar o reușită a fo...

Viața cruntă a unei bunici din Botoșani: ”Oamenii bolnavi nu merită să fie umiliți astfel!” (Foto)

astăzi, 07:42
547

Bătrâna are nevoie de alimente, scutece cu scai mărimea L, produse de igienă (mai ales șervețele umede), haine lejere din bumbac XL (mai ales pantaloni), un pat medical electric sau orice p...