Metoda prin care clinicile private încasează bani și de la pacient și de la stat

Metoda prin care clinicile private încasează bani și de la pacient și de la stat

Este cunoscut faptul că spitalele de stat au probleme cu șpăgile, dar mai noi, s-a aflat că și sistemul privat de sănătate a intrat în vizorul autorităților din cauza unei metode pe care au folosit-o pentru a primi bani și de la pacient și de la stat.

Cinci dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale la nivel naţional sunt verificaţi de Ministerul Sănătăţii, al Finanţelor şi de Casa Naţională de Sănătate. Oficialii au suspiciuni că aceste unităţi medicale ar lua bani şi de la stat, nu doar de la pacienţi, pentru aceleaşi consultaţii sau analize, unele incluse în abonamente, plătite în regim privat.

Cinci unităţi sanitare care domină piaţa serviciilor medicale, inclusiv cu abonamente private, sunt controlate în aceste zile. Autorităţile vor să verifice dacă într-adevăr încasează bani de două ori pentru analize şi consultaţii.

Concret, există suspiciuni că serviciul medical este plătit o dată de pacient prin achitarea abonamentului lunar care acoperă în funcţie de valoare o parte din consultaţii şi analize său integral, apoi clinica privată, fără ştiinţa pacientului, ar deconta şi la Casa de Asigurări de Sănătate aceleaşi servicii.

Din 2017, abonamentele medicale sunt deductibile fiscal de către angajator sau angajat, în limita a 400 de euro pe an, aşa că cele mai multe sunt făcute prin intermediul companiilor.

Costul unui abonament medical privat este în medie de 15 euro pe lună şi acoperă în general servicii de medicina muncii, consultaţii de specialitate, analize medicale şi asistenţă medicală de urgenţă. Peste 1,5 milioane de români au un astfel de abonament’.

Piaţa serviciilor medicale private a ajuns la 1,7 miliarde de euro, iar din fondul naţional de sănătate mai puţin de 10 procente ar ajunge în clinicile private, susţin reprezentanţii acestora, arată Știrileprotv.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
128

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
94

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
87

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...