Medicul care a stârnit indignarea multor părinți: "Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în țară. Mulți pleacă pentru că așa vor părinții"

Medicul care a stârnit indignarea multor părinți: "Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în țară. Mulți pleacă pentru că așa vor părinții"

​Statul român nu are o evidență clară a cazurilor de copii bolnavi de cancer. În timp ce în Europa rata de supraviețuire este de 80%, în România nu se cunoaște cu exactitate numărul cazurilor, al deceselor, care este rata de supraviețuire și nici câți dintre acești copii pleacă la tratament în străinătate - mulți dintre ei pe cont propriu. Registrul Național al Cancerului la Copil, care își propune să conțină toate aceste date, a fost lansat abia astăzi. Registrul Național al Cancerului la Copil este un proiect dezvoltat de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, în parteneriat cu Institutul Oncologic 'Ion Chiricuță' din Cluj-Napoca - și cu suportul Asociației Dăruiește Aripi. 

Este doar o parte a problemei, căreia i se adaugă lipsa frecventă a citostaticelor, lipsa vreunui spital de stat în care să se poată face radioterapie pentru copii și numărul alarmant de campanii umanitare pentru ca unii dintre ei să poată fi tratați în afara țării. Unul dintre cei mai cunoscuți oncologi pediatri din România, medicul Monica Dragomir, susține, însă, într-o declarație pentru HotNews.ro, că "Copiii bolnavi de cancer au tot ce le trebuie în România. Sunt mulți care pleacă pentru că așa vor părinții. Să nu mai discutăm cum și în ce măsură presa induce neîncredere. Sunt puține lucruri care nu se pot face în țară, iar pentru alea îi trimitem noi - adică ne ocupăm noi de dialog cu centrele de specialitate din afară, cu colegii, ba le găsim și bani de drum."

Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti şi preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, a afirmat, atât la evenimentul de lansare a Registrului Național al Cancerului la Copil, cât și într-o declarație pentru HotNews.ro, că puține lucruri le lipsesc copiilor bolnavi de cancer. 

Întrebată de HotNews.ro ce lipsește în România pentru tratamentul copiilor bolnavi de cancer, în condițiile în care numărul campaniilor umanitare pentru ca unii copii cu afecțiuni oncologice să poată fi tratați în afara țării este alarmant, medicul Monica Dragomir a afirmat că "În general, pentru copii ne-am gospodărit bine și nu prea ne lipsește mare lucru. Puține lucruri nu se pot face în țară. Sunt mulți care pleacă pentru că așa vor ei. Să nu mai discutăm cum și în ce măsură presa induce neîncredere. Sunt puține lucruri care nu se pot face în țară, iar pentru alea îi trimitem noi - adică ne ocupăm noi de dialog cu centrele de specialitate din afară, cu colegii, ba le găsim și bani de drum."

Întrebată de HotNews.ro în ce măsură aceste cereri de plecare la tratament în afara țării se aprobă în timp util, atunci când nu există alternativă de tratament în țară, medicul Monica Dragomir a răspuns că "Nu există așa ceva! Orice formular de plecare se onorează în 24-48 de ore. Nu de acum, de multă vreme, de câțiva ani buni. Mai problematic e să îi faci legătura să ajungă exact unde trebuie să ajungă decât să capete formularul de plecare de la stat. "

"Aici vorbesc de proceduri care nu se fac în țară, dar sunt cazuri foarte-foarte rare, nu este un impediment major", a ținut să sublinieze medicul.

Despre cazurile disperate care strâng bani din donații pentru a putea merge la tratament în afara țării, medicul Monica Dragomir spune că "În momentul acela, încercați să întrebați medicul curant. Părinții spun multe. Înțeleg câteodată, alteori nu înțeleg bine. Sunt opțiuni personale. Putem discuta fiecare caz în parte. Luați cazurile, luați documentele medicale și le discutăm. Tot ce pot să vă spun este că ceea ce spun eu este foarte adevărat și pot să demonstrez, indiferent ce caz îmi dați dumneavoastră. De cele mai multe ori, fie boala merge prost, pentru să se întâmplă să meargă prost, asta e. Nu se vindecă toate cazurile de cancer. Există un moment în care medicul de aici spune 'Mămică, nu mai avem soluții, decât temporare, de prelungire a supraviețuirii.' Familia își face iluzii că într-un alt loc ar putea să găsească un tratament mai eficient. La turci nu mai vorbesc, exista un miraj al turcilor, cu bani de pe internet. La turci trebuie să te duci cu bani în poșetă, nu poți să te duci cu formular. Asta nu am înțeles niciodată - de ce nu la Viena pe gratis și te duci la turci cu bani mulți, adunați de pe internet. Repet, sunt opțiunile familiei, în 99% din cazuri."

"Dacă eu am un pacient care are nevoie să facă tratament în străinătate, îi căutăm noi, tot colectivul, îi facem legătura cu clinica respectivă, după care, împreună cu asociațiile și fundațiile care ne sprijină și știu despre ce e vorba, îi găsim variante - începând cu bani de avion, terminând cu voluntari care îl iau de la aeroport, îl duc la clinică și așa mai departe", afirmă medicul Monica Dragomir. Citeste materialul integral pe Hotnews.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...