Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

78% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați în cadrul studiului "Influența calității vieții profesionale asupra tendinței de migrare pentru muncă a personalului din sănătate" - 83,7% dintre medici și 74,4% dintre asistentele medicale - au declarat că au luat în considerare, la un moment dat, posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară. O altă concluzie a studiului comandat de Federația Solidaritatea Sanitară este aceea că "Creșterea salariilor de bază ale medicilor și asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinței de migrație, cu mult mai mic decât cel estimat. Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate."

Creșterea salariilor a avut impact mai mic decât cel așteptat
 
Potrivit studiului, creșterea salariilor de bază ale medicilor și asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinței de migrație, cu mult mai mic decât cel estimat. "Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate. Cel mai relevant aspect îl constituie procentul pe care-l are tendința de migrație asupra medicilor - categoria care a beneficiat de cele mai mare creșteri ale veniturilor salariale."

Studiul mai atrage atenția că, din cauza discontinuităților din politica de salarizare, fenomenul migrației, care afecta până acum în special medicii și asistentele medicale, tinde să se extindă rapid, în masă, la toate categoriile profesionale. "În condițiile în care acest efect survine pe fondul unui deficit în creștere de forță de muncă, impactul negativ riscă să fie  unul foarte puternic, aproape similar cu cel pe care îl are migrația medicilor și asistentelor medicale."

"Singurul aspect pozitiv îl constituie faptul că în absența măsurilor adoptate împreună cu Ministerul Sănătății în această primăvară situația ar fi fost de-a dreptul dezastruoasă. Reținem însă că Ministerul Sănătății nu a reușit încă să utilizeze eficient toate instrumentele pe care le are la îndemână în combaterea fenomenului migrației", mai arată studiul citat. 

Câți medici vor să plece din țară

78% dintre cadrele medicale chestionate în cadrul sondajului (83,7% dintre respondenții medici și 74,4% dintre respondenții asistente medicale) spun că au luat în considerare posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară. 

26% dintre medici și 19% dintre asistentele medicale au indicat că au lucrat anterior în străinătate pe perioade variabile de timp.

În jur de 23% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați și-au exprimat intenția clară de a migra (circa 24% dintre medici și circa 19% dintre asistentele medicale). 17% dintre respondenți au indicat că sunt hotărâți și foarte hotărâți să-și caute un loc de muncă în străinătate.

Doar circa 23% dintre asistentele medicale și circa 17% dintre medici au indicat faptul că nu au intenționat niciodată să migreze pentru muncă, aceasta putând fi considerată zona de stabilitate certă a profesioniștilor din sănătate, arată studiul. Mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cel mai întâlnit cancer în rândul copiilor. Care este primul simptom

Miercuri, 20 Februarie 2019
765

Cancerul osos în rândul copiilor este destul de des întâlnit. Deși nu este cunoscută cauza exactă a sarcoamelor osoase, specialiștii cred că ereditatea are un mare cuv&aci...

Camion rămas împotmolit într-un șanț, la Dorohoi

Miercuri, 20 Februarie 2019
771

Incident mai puțin obișnuit petrecut marți, 19 februarie 2019, în jurul orei 16:00, pe drumul național care leagă municipiile Dorohoi și Darabani.Drumul național 29A a fost blocat pe ...

Adolescent în vârstă de 17 ani, urmărit penal, după ce a pus în pericol siguranța traficului feroviar

Luni, 18 Februarie 2019
267

Un adolescent în vârstă de 17 ani din comuna Poiana Stampei a fost reținut în spatele gratiilor și este cercetat în continuare sub control judiciar, după ce s-a urcat la vo...