Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

78% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați în cadrul studiului "Influența calității vieții profesionale asupra tendinței de migrare pentru muncă a personalului din sănătate" - 83,7% dintre medici și 74,4% dintre asistentele medicale - au declarat că au luat în considerare, la un moment dat, posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară. O altă concluzie a studiului comandat de Federația Solidaritatea Sanitară este aceea că "Creșterea salariilor de bază ale medicilor și asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinței de migrație, cu mult mai mic decât cel estimat. Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate."

Creșterea salariilor a avut impact mai mic decât cel așteptat
 
Potrivit studiului, creșterea salariilor de bază ale medicilor și asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinței de migrație, cu mult mai mic decât cel estimat. "Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate. Cel mai relevant aspect îl constituie procentul pe care-l are tendința de migrație asupra medicilor - categoria care a beneficiat de cele mai mare creșteri ale veniturilor salariale."

Studiul mai atrage atenția că, din cauza discontinuităților din politica de salarizare, fenomenul migrației, care afecta până acum în special medicii și asistentele medicale, tinde să se extindă rapid, în masă, la toate categoriile profesionale. "În condițiile în care acest efect survine pe fondul unui deficit în creștere de forță de muncă, impactul negativ riscă să fie  unul foarte puternic, aproape similar cu cel pe care îl are migrația medicilor și asistentelor medicale."

"Singurul aspect pozitiv îl constituie faptul că în absența măsurilor adoptate împreună cu Ministerul Sănătății în această primăvară situația ar fi fost de-a dreptul dezastruoasă. Reținem însă că Ministerul Sănătății nu a reușit încă să utilizeze eficient toate instrumentele pe care le are la îndemână în combaterea fenomenului migrației", mai arată studiul citat. 

Câți medici vor să plece din țară

78% dintre cadrele medicale chestionate în cadrul sondajului (83,7% dintre respondenții medici și 74,4% dintre respondenții asistente medicale) spun că au luat în considerare posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară. 

26% dintre medici și 19% dintre asistentele medicale au indicat că au lucrat anterior în străinătate pe perioade variabile de timp.

În jur de 23% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați și-au exprimat intenția clară de a migra (circa 24% dintre medici și circa 19% dintre asistentele medicale). 17% dintre respondenți au indicat că sunt hotărâți și foarte hotărâți să-și caute un loc de muncă în străinătate.

Doar circa 23% dintre asistentele medicale și circa 17% dintre medici au indicat faptul că nu au intenționat niciodată să migreze pentru muncă, aceasta putând fi considerată zona de stabilitate certă a profesioniștilor din sănătate, arată studiul. Mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

ROAMING INVOLUNTAR: Botoșani, printre județele în care semnalul e "furat", iar costurile sunt uriașe!

Luni, 24 Iunie 2019
891

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), le atrage atenția tuturor utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming acti...

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
619

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2422

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...