Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

Medicii își doresc condiții de lucru mai bune, asistentele vor salarii mai mari

78% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați în cadrul studiului "Influența calității vieții profesionale asupra tendinței de migrare pentru muncă a personalului din sănătate" - 83,7% dintre medici și 74,4% dintre asistentele medicale - au declarat că au luat în considerare, la un moment dat, posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară. O altă concluzie a studiului comandat de Federația Solidaritatea Sanitară este aceea că "Creșterea salariilor de bază ale medicilor și asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinței de migrație, cu mult mai mic decât cel estimat. Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate."

Creșterea salariilor a avut impact mai mic decât cel așteptat
 
Potrivit studiului, creșterea salariilor de bază ale medicilor și asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinței de migrație, cu mult mai mic decât cel estimat. "Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate. Cel mai relevant aspect îl constituie procentul pe care-l are tendința de migrație asupra medicilor - categoria care a beneficiat de cele mai mare creșteri ale veniturilor salariale."

Studiul mai atrage atenția că, din cauza discontinuităților din politica de salarizare, fenomenul migrației, care afecta până acum în special medicii și asistentele medicale, tinde să se extindă rapid, în masă, la toate categoriile profesionale. "În condițiile în care acest efect survine pe fondul unui deficit în creștere de forță de muncă, impactul negativ riscă să fie  unul foarte puternic, aproape similar cu cel pe care îl are migrația medicilor și asistentelor medicale."

"Singurul aspect pozitiv îl constituie faptul că în absența măsurilor adoptate împreună cu Ministerul Sănătății în această primăvară situația ar fi fost de-a dreptul dezastruoasă. Reținem însă că Ministerul Sănătății nu a reușit încă să utilizeze eficient toate instrumentele pe care le are la îndemână în combaterea fenomenului migrației", mai arată studiul citat. 

Câți medici vor să plece din țară

78% dintre cadrele medicale chestionate în cadrul sondajului (83,7% dintre respondenții medici și 74,4% dintre respondenții asistente medicale) spun că au luat în considerare posibilitatea de a migra pentru a lucra într-o altă țară. 

26% dintre medici și 19% dintre asistentele medicale au indicat că au lucrat anterior în străinătate pe perioade variabile de timp.

În jur de 23% dintre angajații din sistemul sanitar chestionați și-au exprimat intenția clară de a migra (circa 24% dintre medici și circa 19% dintre asistentele medicale). 17% dintre respondenți au indicat că sunt hotărâți și foarte hotărâți să-și caute un loc de muncă în străinătate.

Doar circa 23% dintre asistentele medicale și circa 17% dintre medici au indicat faptul că nu au intenționat niciodată să migreze pentru muncă, aceasta putând fi considerată zona de stabilitate certă a profesioniștilor din sănătate, arată studiul. Mai departe...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Vladimir Putin îi liniștește pe ruși: În caz de atac nuclear, vom merge în Rai

Joi, 18 Octombrie 2018
524

Rușii vor merge în Rai în cazul unui război nuclear, i-a liniștit joi pe concetățenii săi Vladimir Putin, care a respins orice veleități războinice dar a avertizat că orice agresor care va...

Teodorovici critică măsura ANAF de a impozita prestatorii de la nunți

Joi, 18 Octombrie 2018
1397

Eugen Teodorovici a criticat dur măsura ANAF-ului de a impozita prestatorii de servicii de la nunţi din 2013 până în zilele noastre în baza unor declaraţii pe care însură...

Nu ignora: Metode de întărire a sistemului imunitar toamna

Joi, 18 Octombrie 2018
1462

Sistemul imunitar consta intr-o retea de organe, celule si proteine. Impreuna, protejeaza organismul de virusuri, bacterii, paraziti sau alti agenti infectiosi care patrund in corp.Sistemul imunit...