Medic: "Să mă iertați, dar noile salarii ale medicilor reprezintă o greșeală!"

Medic: "Să mă iertați, dar noile salarii ale medicilor reprezintă o greșeală!"

Odată cu apariția fluturașilor de salarii, s-a văzut realitatea măririlor de salarii. O adevărată păcăleală, doar unii au fost norocoși. Pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu a scris: "Să mă iertați, dar noile salarii ale medicilor reprezintă o greșeală".

"1. Rezident de an trei, salariu mărit de la 2650 lei la 4700 lei. Mărirea e de 1400 de lei, pentru că a fost anulată acea bursă de 670 de lei. Un astfel de rezident, dacă era pe ATI sau pneumo în secție de TB, avea spor de 75 sau 100%, deci salariul lui era din start aproape cât cel actual. Sporurile au fost măcelărite și coborâte la 15-30%. Nu vă supărați, dar nu veți putea compara niciodată ATI cu o specialitate blândă, să zicem nefrologia normală. Nu vreau să se simtă cineva lezat, dar la ATI e jale cu operații, cazuri infernale, gărzi în care trag toți de tine de pe toate secțiile.

2. Apoi au distrus sistemul de gărzi. Au pus două obligatorii acum. Dacă plata gărzilor fusese oarecum remediată, acum nu mai au spor (de parcă e muncă banală) și veniturile aici scad drastic. Un rezident ATI care făcea cinci gărzi suplimentare, să zicem din ele două în weekend, mai lua 4000 de lei din gărzi. Fără sporuri la salariul de bază și la gărzi, veniturile îi scad cu 2-3 mii de lei. Bun așa. Pe ATI, adică o specialitate de importanță uriașă.

3. În același spital lucrează medici, asistente, biologi, chimiști, fiziokinetoterapeuți. Modifici salariile, dar nu faci asta în cazul ultimelor trei exemple, de parcă ei sunt maimuțe, nu personal implicat în buna funcționare a lucrurilor într-un spital.

4. Crești salariile în sistemul de stat și privatul urlă. Privatul ia mulți medici specialiști tineri și le dă 2-3 mii de lei la început. Când la stat salariul este de 8000 de lei, vei plânge de ciudată și nu vei mai merge în privat, ci te vei pregăti să pleci din țară. Nu, nu te vei duce la stat, pentru că în majoritatea cazurilor nu ai cum să obții postul. Te poți duce în provincie, dar din multe motive mulți nu aleg să facă asta (familie, prieteni în capitală, lipsă dotări în spitalul respectiv, lipsă perspective).

În esență, sigur că modificarea asta pare bună. Sigur că e o șopârlă marca PSD cu păcăleli și ascunzișuri, dar pare un lucru totuși util. În realitate, modificarea rupe medicii și mai tare, clivează statul de privat, pe mulți îi împinge mai acut spre alte țări, naște mari probleme cu specialitățile (sigur că fiecare consideră specialitatea lui ca fiind cea mai importantă, dar ATI, chirurgia, infecțioasele trebuiau să aibă sporuri mari), izolează personalul auxiliar din spital, reduce veniturile în multe cazuri, distruge sistemul de gărzi.

Trebuia gândit totul cu atenție înainte, astfel încât să nu se genereze atâtea probleme. Dar cine să gândească?

Să fie bine ca să nu fie rău, zic. Sau invers".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...