Medic oncolog: "Acest aliment ar trebui să dispară din alimentația oricăruia dintre noi, e otravă"

Acest aliment este mai periculos decât factorii ereditari sau chiar stilul de viață. Medicul oncolog Cătălin Costovici a afirmat într-un interviu că acest produs ar trebui să dispară din alimentația noastră deoarece duce la apariția cancerului și a altor probleme de sănătate.

Medic oncolog: "Acest aliment ar trebui să dispară din alimentația oricăruia dintre noi, e otravă"

"Carnea procesată e otravă. Trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile", spune acesta într-un interviu.

-De ce ne îmbolnăvim de cancer?

-Probabil că aici sunt incriminați factorii de mediu, care țin de aerul respirat, de alimentația defectuoasă pe care o găsim din abundență prin supermarketuri. Tot ceea ce înseamnă produs agricol este tratat și paratratat. Cauza reală însă nu o știm. Tot ceea ce povestim noi apropo de radiații, stres, alimentație etc., ăștia sunt factori de risc. Dar de ce apare un cancer, nu știm. Și atunci hazardul joacă un rol în toată povestea asta. E ca un fel de ruletă rusească în care toți participăm. Chiar toți. Oricare dintre noi putem să dezvoltăm un cancer mai devreme sau mai târziu. Cum ne-o fi norocul. Majoritatea cancerelor sunt întâmplătoare, adică sunt urmarea hazardului.

-Cancerul e cauzat mai mult de… ghinion, decât de factorii ereditari sau stilul de viață?

-Exact. În înșiruirea asta de gene ale ADN-ului există tot timpul niște mutații, care se repară de către organism. Poate că e cam mult spus că avem tot timpul cancerul în noi, dar avem asemenea mutații fiecare dintre noi oricând. Numai că marea majoritate reușim să le reparăm. La un moment dat însă organismul e prins pe picior greșit și mutația nu se mai repară, iar ăsta e primul pas în apariția unei asemenea tumori. E procesul de inițiere.

– În rândul bolnavilor circulă multe mituri, cât se poate de periculoase. De exemplu, dacă mâncăm carne, hrănim celulele canceroase?

-Teoria cum că lactatele și consumul de carne ar stimula procesul oncologic este total inexactă. Povestea asta e fantasmagorică și nu are niciun substrat științific. Noi le recomandăm pacienților noștri o dietă echilibrată în primul rând, adică bogată în legume și fructe, dar nu fără carne. Carnea este extrem de importantă, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce în primul rând proteină, iar proteina animală este proteină de înaltă calitate. Avem nevoie de consum și de carne pentru ca pacientul să-și refacă capitalul hematologic necesar pentru a putea face față seriior următoare de tratament.

-Dar există carne și carne. Există vreo legătură între cancerele de la nivel digestiv și carnea procesată?

-Carnea procesată trebuie să dispară din alimentația oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurștii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă și niște stabilizatori, coloranți, celebrele E-uri. Iar efectul lor e cumulativ în timp şi, în zeci de ani, aceste efecte sunt otravă pe pâine, sau fără pâine. Și pâinea are stabilizatori, emulgatori și o grămadă de lucruri.

-Nici pâinea nu e bună?

-Pâine cea mai bună este cea care se întărește a doua zi. Pâine care ține o săptămână sau mai mult are sigur niște lucruri suplimentare care nu fac bine. Și pe termen lung toate aceste elemente nu aduc decât elemente mutagene, care duc la agresarea ADN-ului. Iar din agresările astea continue și perpetue se iscă o celulă care o ia razna.

-Dacă mai adăugăm și stresul zilnic.

-Evident că este și elementul stres, de care nimeni nu poate scăpa, mai ales în zonele urbane, unde e multă agitație. Ăsta este cocktailul de mare succes ca să apară o nenorocire cum este cancerul.

-Dar telefoanele mobile cauzează cancer la creier?

-Sunt convins că există o legătură. Studiile nu sunt foarte concrete, dar există radiații ultramagnetice și asta nu are cum să nu aibă urmări. Oriunde o stimulare repetitivă induce cel puțin o inflamație, iar o inflamație cronică poate din punct de vedere medical să ducă la o problmeă de acest gen. Dar probabil nu o să vedem niciodată un studiu foarte serios care să ne spună că expunerea la radiația electromagnetică a telefonului mobil e legată sau duce la cancer, pentru că e presiunea producătorilor. SURSA

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Percheziţii la "fabricile de diplome"! Profesori universitari şi studenţi, luaţi în colimator!

astăzi, 07:33
744

Un procuror al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General alături de poliţişti din mai multe servicii şi cu sprijinul structurilor teritoriale corespondente d...

FCSB - Viktoria Plzen 2-2! Budescu și Teixera eroii, fundașii au fost "groparii"

Marţi, 25 Iulie 2017
303

FCSB - Viktoria Plzen 2-2Au marcat: Budescu 37', Teixeira 60'/ Krmencik 23', Kopici 53'Prima repriză a fost una echilibrată. Cehii au început mai bine și au făcut un pr...

Instanţa supremă: Banii proveniţi din infracţiuni de corupţie au ajuns în patrimoniul Elenei Udrea şi al PDL Bucureşti - motivare Gala Bute

Marţi, 25 Iulie 2017
805

"Probele administrate au dovedit faptul că inculpata Udrea Elena Gabriela, în condiţiile în care funcţionarii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului i-au adus la cuno...