Majorările salariale din sănătate nu au încântat pe toată lumea. "Decalajul va fi foarte mare"
BOTOSANI

Recentele majorări salariale au făcut ca un asistent medical să aibă aceleaşi venituri lunare ca un medic de familie. A spus-o medicul de familie Paul Şerban în şedinţa Comisiei de Dialog Social, la care invitat a fost Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social.

Majorările salariale din sănătate nu au încântat pe toată lumea. "Decalajul va fi foarte mare"

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Paul Şerban a criticat faptul că legiuitorii au neglijat sectorul asistenţei medicale primare, ceea ce va duce la un transfer al asistenţilor medicale din cabinetele medicilor de familie în spitale.

"Prin această lege de salarizare, se vor majora salariile personalului medical din spital, decalajul va fi foarte mare între ceea ce putem noi să realizăm prin contractele încheiate prin Casele de Asigurări de Sănătate şi mai ales pentru asistenţi. La noi principiul este următorul: este un venit al cabinetului care se realizează pe cele două tipuri de tarife cumulate și din acest venit al cabinetului obligatoriu se plătesc salarii, cheltuielile administrative, iar ceea ce mai rămâne reprezintă venitul medicului. În condiţiile în care cu majorarea aceasta a salariului minim pe economie de la 1 februarie la 1.450 de lei- vă dau un exemplu- eu cu soţia mea avem un cabinet de asociaţi- medici de familie şi am făcut calculul pe punctajele realizate pe luna februarie. Cu majorarea aceasta de 1.450 de lei, avem cinci salariaţi, înseamnă 10.000 de lei pentru ei ca să le dăm salariul. Ceea ce realizăm noi prin majorarea de puncte, dar începând cu noul contract, de la 1 aprilie, realizăm exact această mie de lei. Noi nu mai primim nimic în plus, dimpotrivă ni se diminuează venitul. Noi considerăm că trebuie să existe o modalitate prin care să se modifice această stare de fapt, pentru că și noi am făcut aceeași Facultate de Medicină, tot 20 de ani de școală, ne-am calificat cu grade profesionale de medici specialiși sau medici primari, fiecare şi-a ales calea pe care şi-a dorit-o", a declarat medicul Paul Şerban.

Ministrul Gabriel Petrea l-a întrebat pe medicul de familie cât câştigă la un pacient consultat, ajungând la concluzia că, lunar, un medic de familie poate câştiga şi 12.000- 13.000 de lei. Ministrul pentru Dialog Social i-a spus că banii câştigaţi de medicii de familie sunt luaţi de la pacienţi, pentru că ei cotizează la sistemul asigurărilor de sănătate.

"Atunci intrăm într-o negociere cu pacienţii. Lăsaţi-mă să mă interesez şi... O să am o discuţie cu ministrul Sănătăţii, am şi înscrisul de la dumneavoastră. Dar să ştiţi că medicii din sistemul public până la această majorare nu câștigau banii aceștia, cu gărzi și cu tot ce aveau de făcut în spitale", a susţinut Gabriel Petrea.

 

Spune-ne opinia ta