Îngrijorare: Un cancer foarte agresiv, până de curând rar, este tot mai întâlnit în zona Moldovei!

Este vorba despre o formă rară şi agresivă de cancer care afectează măduva osoasă. Manifestările sunt mai degrabă atipice: dureri osoase, dureri abdominale, insuficienţă renală, anemie.

Îngrijorare: Un cancer foarte agresiv, până de curând rar, este tot mai întâlnit în zona Moldovei!

În ultima perioadă, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ au ajuns mai multe persoane cu simptome de insuficienţă renală, constatându-se, în urma investigaţiilor medicale realizate atât în unitatea medicală cât şi în Clinica de Hematologie de la Institutul Regional de Oncologie (IRO), că de fapt suferă de mielom multiplu, o formă rară şi agresivă de cancer care afectează măduva osoasă. Potrivit Ziarul de Iași, unul dintre aceste cazuri a fost cel al unui bărbat de 50 de ani, din judeţul Suceava, care este pădurar şi care a ajuns la Spitalul „Parhon“ cu fenomene digestive, insuficienţă renală severă care a necesitat iniţierea dializei încă din prima zi, precum şi anemie severă, având valoarea hemoglobinei de 5 grame pe decilitru, în condiţiile în care minimul valorii la un bărbat ar fi între 13,8 g/dl şi 17,2 g/dl.

„S-a mers iniţial pe ideea că, fiind pădurar, ar putea fi vorba despre infecţie cu hantavirus, sau leptospiroză, dar s-a investigat şi anemia severă, iar după puncţia medulară făcută la IRO s-a identificat acest diagnostic de mielom multiplu. După ce se va stabiliza din punct de vedere renal, urmează să fie transferat la IRO pentru tratament“, a explicat pentru Ziarul de Iași dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Un alt caz recent a fost cel al unei femei care prezenta simptomatologie de insuficienţă renală şi dureri osoase, după confirmarea diagnosticului de mielom multiplu fiind transferată în Clinica de Hematologie de la IRO.

„Deşi este o boală care ţine mai mult de onco-hematologie, există şi aceste cazuri relativ frecvente care ajung la noi, sunt diagnosticate aici şi mai apoi redirecţionate pentru tratament în Clinica de Hematologie. Este necesară această colaborare între noi şi IRO, pentru beneficiul pacientului, deoarece în următoarele şase luni, chiar dacă va fi internat acolo, va face dializă, şi fără această colaborare nu ar putea ca pacientul să fie corect urmărit“, a completat medicul ieşean.

În acest an, au fost diagnosticate la Spitalul „Parhon“ nouă astfel de cazuri, iar anul trecut au fost înregistrate 28 de cazuri, cel mai vârstnic pacient având 84 de ani, iar cel mai tânăr 40 de ani. Aceştia au ajuns la spital cu insuficienţă renală, în urma investigaţiilor descoperindu-se diagnosticul de mielom multiplu.

„Această boală de sânge are manifestări mai degrabă atipice: dureri osoase, dureri abdominale, insuficienţă renală, anemie, iar pentru a putea fi pus diagnosticul corect este necesară o colaborare foarte bună cu Clinica de Hematologie de la IRO, unde se face puncţia osoasă şi unde se identifică această multiplicare anormală de plasmocite din sânge“, a conchis dr. Ionuţ Nistor, conform sursei citate.
 

Mielomul Multiplu este un tip de cancer care afectează celule albe din sânge. Celule mielom au tendinţa de a se colecta în măduva osoasă. Uneori se colectează într-un singur os şi să formeze o tumora, numita plasmacytoma. În majoritatea cazurilor, celulele de mielom se pot colecta în mai multe oase, ducand la formarea mai multe tumori care cauzează alte probleme. Când se întâmplă acest lucru, boala se numeste mielom multiplu.

Factori de risc pentru dezvoltarea mielomul multiplu:

Obezitatea - obezitatea poate duce la un risc crescut de a dezvolta această boală.
Barbatii au un risc uşor mai mare decât femeile.
Vârstă - Doar un procent foarte mic dintre adulţii tineri sunt diagnosticaţi cu mielom multiplu. Majoritatea din cei diagnosticati sunt peste 65 de ani.
Familie Istoric - Avand un frate sau un părinte care a avut mielom multiplu, probabilitatea de a dezvolta boala este de patru ori mai crescuta în comparaţie cu persoanele care nu au istoric familial de mielom multiplu. Cu toate acestea, acest lucru a fost gasit decat la un număr mic de cazuri.
Expunerea la radiaţii - Un număr mic de cazuri pot fi legate de expunerea la doze de mare de radiaţie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Dodon îl amenință cu închisoarea pe şeful unui raion care serbează "Anul Centenarului Unirii"

astăzi, 16:20
101

Maxim Levedinschi, consilierul pe probleme juridice şi relaţii instituţionale al preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a sesizat Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chișinău &i...

BOLILE care apar din cauza gândurilor negative!

astăzi, 12:15
554

Persoanele stresate și îngrijorate se îmbolnăvesc de ulcer, tinerii care nu au suficientă încredere în ei se confruntă cu acneea, iar cei care sunt nemulțumiți de realiz...

Ea a fost prima femeie ministru din România! Avea studii la Harvard şi a deschis prima clinică de neurochirurgie

astăzi, 11:46
762

În 1946, Florica Bagdasar, medic specialist în neuropsihiatria infantilă, devenea prima femeie ministru din Guvernul României.Printre primele reprezentări ale femeilor în...