Infarct silențios sau o simplă raceală?

Un atac de cord poate avea loc chiar si in lipsa durerilor in piept. Insuficienta cardiaca si bolile cardiace in general nu prezinta aceleasi semne la toata lumea, in special la femei.

Infarct silențios sau o simplă raceală?

Atacul de cord poate fi foarte usor confundat cu o simpla raceala, insa acest lucru nu il face mai putin grav. Simptomele clasice – durere in piept, transpiratie rece si slabiciune – sunt cunoscute, insa exista mai multe semne subtile care pot fi gresit interpretate, amanandu-se astfel un consult de specialitate.

Un atac de cord poate avea loc chiar si in lipsa durerilor in piept. Insuficienta cardiaca si bolile cardiace in general nu prezinta aceleasi semne la toata lumea, in special la femei.

Inima este un muschi care se contracteaza pentru a pompa sange in tot corpul. Un atac de cord (infarct miocardic) apare atunci cand la muschiul inimii nu ajunge suficient sange.

Sangele transporta oxigen si substante nutritive catre muschiul inimii. Cand fluxul sanguin nu este suficient pentru muschiul inimii, partea afectata se poate deteriora. Acest lucru este periculos si poate fi fatal.

Infarctele au loc brusc, dar de obicei rezida din boli cardiace vechi. Placa formata in timp pe peretii vaselor de sange se poate desprinde, ingreunand trecerea sangelui spre muschiul inimii, fapt care duce la un atac ce cord.

Factori de risc
- varsta;
- ereditatea;
- tensiunea arteriala crescuta;
- colesterolul marit;
- obezitatea;
- dieta nesanatoasa;
- consumul excesiv de alcool;
- stresul;
- lipsa activitatii fizice.

Simptome

Un atac de cord se poate produce fara sa ofere prea multe semne vizibile sau simptomele sa fie confundate cu cele ale unei raceli, de exemplu. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie sa isi asculte corpul si sa descopere care sunt potentialele semnale care anunta un infarct.

Durere toracica, presiune si disconfort. Majoritatea persoanelor care sufera un infarct reclama dureri in piept sau disconfort. Acestea, insa, nu apar in orice atac de cord. Pacientii descriu atacul de cord ca pe o presiune uriasa in piept, ca pe o greutate mare. Altii, in schimb, descriu durerea ca pe o gheara care le strange pieptul.

Disconfortul, care poate disparea dupa cateva minute, este semn ca inima nu primeste suficient oxigen. Durerea poate radia catre bratul stang, insa dureri pot aparea si in zona superioara a abdomenului, la umar, spate, gat sau maxilar.

Transpiratie puternica. Transpiratia mai abundenta decat de obicei, in special in lipsa unei activitati fizice intense, ar putea fi un semn de avertizare timpurie a problemelor cardiace.

Pomparea sangelui prin arterele infundate necesita mai mult efort pentru muschiul cardiac, astfel incat corpul transpira mai mult in incercarea de a mentine scazuta temperatura corpului in timpul acestui efort suplimentar. Transpiratiile reci pot fi insa usor confundate cu simptomele unei raceli, fiind astfel ignorate.

Oboseala. Acesta este un alt simptom mai greu de recunoscut in cazul unui infarct, intrucat este considerat inclusiv o forma de manifestare a gripei. Un atac de cord poate provoca epuizare ca urmare a stresului suplimentar la care este supus muschiul cardiac.

Dificultati de respiratie. Inima pompeaza sangele asa incat sa poata circula in tesuturi, dar si pentru a se oxigena. Daca inima nu poate pompa bine sangele, asa cum se intampla in cazul unui atac de cord, pacientul poate intampina dificultati de respiratie, un alt simptom usor de confundat cu cel al unei raceli.

Ameteala. Durerea de cap si ametelile pot aparea odata cu un atac de cord, in special in cazul femeilor.

Palpitatii. Bataile inimii pot varia, depasind ritmul obisnuit, ceea ce poate fi semnalul unui infarct miocardic.


sfatulmedicului.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...