Îndoieli în privinţa eficienţei campaniei de vaccinare anti- antrax la Manoleasa

Cazul de antrax de la Flondora- Manoleasa, care a alarmat întregul judeţ, ridică semne de întrebare în privinţa prevenţiei împotriva bolii. Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică încă aşteaptă confirmarea de la Cantacuzino, de altfel formală.

Îndoieli în privinţa eficienţei campaniei de vaccinare anti- antrax la Manoleasa

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Direcţia de Sănătate Publică nu a primit confirmarea de la Institutul Cantacuzino în privinţa prezenţei bacteriei Bacillus anthracis în probele transmise luni seară și recoltate de la bărbatul de 46 de ani din Flondora, Manoleasa, aceasta fiind aşteptată miercuri după-amiază.

Cu toate acestea, ar fi greu de crezut că rezultatul ar fi putut fi altul decât cel anunţat anterior de specialiştii botoşăneni. "În momentul în care cultura a fost vizualizată pe lama de microscop, imaginea este atât de clară încât nu există confuzii", spune medicul Laura Acatrinei, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică.

Între timp, starea bărbatului și a fiicei sale rămâne bună, dat fiind că tatăl prezintă forma cutanată a bolii, mai uşoară. Ambii răspund la tratamentul cu antibiotic astfel că medicii se aşteaptă la vindecare.

Pe de altă parte, însă, rămâne în discuţie circumstanţa în care bovina de la care a pornit tot balamucul s-a îmbolnăvit, în condiţiile în care vaccinarea este obligatorie şi gratuită, costurile fiind suportate din bugetul de stat, în cadrul Programului Strategic.

Proprietarii de animale sunt obligaţi prin lege să permită accesul medicilor veterinari în gospodării pentru a efectua vaccinarea.

"Vaccinarea împotriva antrax-ului se face anual, iar în foste focare de două ori pe an. În cazul de la Manoleasa, apar aici o mulţime de „SAU”. Sau vorbim de o eroare umană, în sensul că medicul veterinar de circumscripţie nu şi-a făcut treaba, sau vorbim de o eroare tehnică- vaccinul nu a fost bun sau la momentul prezentării la vaccinare, bovina prezenta febră, vaccinul s-a inactivat iar animalul nu a căpătat imunitate", explică un medic veterinar din judeţ.

Medicul veterinar Constantin Pînzariu de la Manoleasa nu a putut fi contactat ieri, pentru a oferi o explicaţie în privinţa apariţiei bolii.

 

Spune-ne opinia ta