Închisoare pentru nerespectarea carantinei pentru cei suspecți de coronavirus. Zvonul că acesta va dispărea odată cu încălzirea vremii, spulberat

Închisoare pentru nerespectarea carantinei pentru cei suspecți de coronavirus. Zvonul că acesta va dispărea odată cu încălzirea vremii, spulberat

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat marţi, că va sancţiona penal toţi cetăţenii care nu respectă carantina, vizându-i în principal pe cei care revin în ţară din zonele afectate.

Pentru a susţine acest demers, ministrul a invocat articolul 352 din codul penal, care prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea.

"Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda", potrivit legii.

Măsurile instituite de autorități pentru românii care vin din zonele afectate de coronavirus: La sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

În plus, noul coronavirus are un comportament atipic în comparație cu orice virus gripal de până acum, iar toate presupunerile că acesta ar înceta să existe imediat după venirea căldurii sunt infirmate de medicii specilaliști.

Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, practic unul din ce mai mari specialiști din România, infirmă toate aceste presupuneri.

”S-a mai ridicat problema că o să vină căldura și o să se limiteze circulația acestui virus. Vă anunț, cu regret, că e destul de cald afară și asta nu împiedică virusul să facă ceea ce face în Italia. Deci nu trebuie să ne culcăm pe ureche că vine căldura. Măsurile care sunt luate în calcul trebuie aplicate cu foarte mare strictețe” a spus profesorul Streinu Cercel, citat de DcNews.ro.

În spațiul public, au circulat informații, că noul Coronavirus nu ar rezista la temperaturi de peste 25 de grade Celsius, afirmație optimistă făcută chiar și de la nivelul președintelui SUA, dar specialiștii sunt foarte sceptici.

În prezent, numărul deceselor în întreaga lume a trecut de 2.700, în timp ce numărul persoanelor infectate a ajuns la 80.150.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu și pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

astăzi, 07:00
4

Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu era iudeu din Ierusalim şi a fost unul din cei 70 de ucenici ai Domnului şi nepotul Apostolului Barnaba.La început, a fost ucenic al Sfânt...

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
94

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
101

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...