Încă două secții ale „Mavromati” sunt închise. „Orice pacient care va fi externat sau transferat, va fi testat pentru Covid-19”

Încă două secții ale „Mavromati” sunt închise. „Orice pacient care va fi externat sau transferat, va fi testat pentru Covid-19”

Alte două secții ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani au fost închise, ca urmare a infectării unor cadre medicale, care activează în cadrul acestora, cu virusul Covid-19. Pacienții internați vor fi, în funcție de caz, externați sau transferați spre secții de specialitate din cadrul altor unități medicale din județ, nu înainte, însă, de a fi testați pentru coronavirus.

Este vorba despre Secția de Chirurgie și despre Secția de Neurologie, unde activitatea medicală s-a restrâns la nevoile pacienților internați înainte ca unul dintre medicii chirurgi să fie diagnosticat cu virusul Covid, iar alți cinci doctori de specialitate să fie trimiși în izolare de Direcția de Sănătate Publică, respectiv înainte ca un medic neurolog să fie confirmat cu aceeași afecțiune.

Activitatea secției de Chirurgie Generală momentan se suspendă, ca urmare a apariției cazurilor confirmate în rândul personalului. Pacienții, pe măsură ce se externează, vor fi testați pentru Covid. La fel, pacienții de pe Secția de Neurologie care nu pot fi externați, înainte de a fi transferați în cadrul Secției de Neurologie din Spitalul Recuperare, vor fi testați. Orice pacient care va fi externat sau transferat, va fi testat pentru Covid-19”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Botoșani.

Prin urmare, botoșănenii care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate neurologică, vor fi redirecționați spre Secția de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuparare, din municipiul Botoșani, iar cei care necesită intervenții chirurgicale, vor fi preluați de personalul medical al Spitalului Municipal din Dorohoi, așa cum se întâmplă și în cazul diabeticilor.

„Deocamdată, nu se fac internări pentru intervenții pe Secția de Chirurgie și nici internări pe Secția de Neurologie. Cazurile vor fi dirijate. Pacienții cu patologie chirurgicală vor fi dirijați către Spitalul Municipal din Dorohoi, iar pacienții cu patologii neurologice vor fi direcționați spre secția de specialitate de la Recuperare”, a mai precizat Ioan Asaftei.

Între timp, cele două secții închise joi vor fi supuse unei dezinfecții totale, așa cum se procedează și în cazul Secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, închise la începutul acestei săptămâni.

Secțiile respective vor fi prelucrate prin dezinfecție terminală, urmând ca în funcție de evoluția situației epidemiologice să deliberăm în consecință. Secțiile sunt închise, deși mai sunt câțiva pacienți, care nu pot fi externați, pentru că patologia lor este mai gravă. Dacă evoluția lor permite, vor fi testați și eventual externați, dacă se impune transferul, vor fi testați, urmând să nu se mai facă alte internări până la finalizarea dezinfecției”, a mai adăugat Asaftei.

DSP a informat că, până în prezent, 19 cadre medicale din 31 testate sunt infectate cu noul coronavirus, dintre care șase sunt medici, iar zece sunt sunt asistenți medicali. Personalul asimptomatic se prezintă în continuare la serviciu.

La această oră, la nivelul județului Botoşani, sunt monitorizați 44 de bolnavi de Covid-19. Joi, în carantină instituţionalizată erau 252 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat Covid-19, iar alte 1.580 de persoane erau în izolare la domiciliu şi se aflau sub monitorizare medicală. Doi botoșăneni au decedat, până în prezent, din cauza coronavirozei.