Inamicul din toate bucătăriile! A dus la o creștere masivă a hipertensivilor, la răspândirea bolilor cardiovasculare și a diabetului

Inamicul din toate bucătăriile! A dus la o creștere masivă a hipertensivilor, la răspândirea bolilor cardiovasculare și a diabetului

Medicii trag un puternic semnal de alarmă. Oamenii trebuie să aibă mare grijă la alimentele pe care le consumă, la modul în care le prepară și trebuie să fie foarte conștienți că sunt foarte grave consecințele alegerilor culinare neinspirate.

Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, prof. dr. Maria Dorobanţu, a declarat că există încă o prevalenţă foarte mare a hipertensiunii arteriale şi atenţionează că unul dintre factorii care favorizează creşterea tensiunii arteriale este sarea.

“Hipertensiunea arterială are o prevalenţă mare peste tot în lume, fiind şi principalul factor de risc pentru ateroscleroză. Dacă ne uităm la ţările din jurul nostru, vedem că prevalenţa hipertensiunii în România, conform aceloraşi date, este depăşită numai de Serbia. (…) Există o prevalenţă încă foarte crescută a hipertensiunii arteriale. A controla hipertensiunea este să avem o echipă sudată – medic, asistent, pacient. Prevalenţa a crescut, a ajuns la 45%. Un procent din ce în ce mai mare de hipertensivi este tratat, a ajuns ca 72% dintre hipertensivi să fie trataţi cu medicamentele pe care le avem la îndemână şi conform ghidului”, a spus medicul cardiolog, la Congresul UMF “Carol Davila”.

Potrivit acesteia, în România bolnavii iau mai frecvent tratament, mai constant şi sunt mai bine trataţi.

“Vedem că şapte din zece adulţi hipertensivi sunt trataţi, trei din zece au valori controlate. Totuşi prevalenţa este mai mare. Probabil, în primul rând pentru faptul că au un stil de viaţă prost şi că obezitatea, diabetul, dislipidemiile şi mai ales consumul de sare au crescut în loc să scadă. În populaţia generală, consumul de sare, în special la bărbaţi – şi ştim că toată lumea pune sare înainte de a gusta mâncarea -, este de peste 12 grame, facem parte dintre ţările cu un consum foarte mare de sare. Se recomandă să fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore, unii spun sub 4 grame. Hipertensivii în schimb au consum de sare şi mai mare. Faţă de normotensivi vedem că practic a crescut cu două procente faţă de ceilalţi. (…) Obezitatea este într-o continuă creştere peste tot în lume. Relaţia dintre obezitate şi hipertensiune este bine cunoscută şi vedem că, indiferent cum calculăm aceşti indici, procentul obezilor este într-o continuă creştere. De asemenea, într-o continuă creştere este diabetul. Hipertensivii au într-o proporţie de aproape 18% diabet, în timp ce în populaţia generală, non diabeticii, prevalenţa este mult mai mică de 8%”, a mai susţinut Maria Dorobanţu.

Ea a afirmat că relaţia dintre diabet şi hipertensiune este bine cunoscută în a se potenţa reciproc şi mai ales în a-şi pronunţa rolul de factor de risc pentru ateroscleroză.

“Sarea este un factor important de creştere a tensiunii arteriale şi apariţia complicaţiilor cardiovasculare la hipertensivi este consumată într-o proporţie mare în România. Trebuie să încercăm să convingem societăţi ştiinţifice, minister de Sănătate, minister poate de Educaţie şi patronatele din industria alimentară să promovăm prin Parlament legi care să reducă nu foarte mult consumul, dar să începem cu puţin şi să putem reduce sarea din alimentele semipreparate. Pâinea este cel mai sărat produs”, a atenţionat medicul, potrivit Agerpres.

Maria Dorobanţu a spus că în ţările în care s-a redus consumul de sare s-a redus în decurs de câţiva ani şi prevalenţa hipertensiunii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep triumfă din nou la Montreal!

Duminică, 12 August 2018
889

Liderul clasamentului mondial al WTA, Simona Halep a câștigat, duminică seara, Rogers Cup, după ce a învins-o în trei seturi, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4 pe tenismena americană&nb...

Lor cine le cere scuze? Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele de vineri!

Sâmbătă, 11 August 2018
3931

Femeia a povestit pentru HotNews experiența brutală prin care a trecut. Ea și prietenul său de familie, Mihai, se aflau în spatele jandarmilor și strângeau gunoaiele. Danny poves...

Comunicat PSD Botoșani: "PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze pentru afirmațiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei"

Sâmbătă, 11 August 2018
3905

Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violență care au deturnat demonstrația din 10 august 2018 și solicită autorităților statului să-i ancheteze de urgență pe cei care au ...