În stare gravă, de la o simplă înțepătură de albină!

În stare gravă, de la o simplă înțepătură de albină!

Femeia în vârstă de 40 de ani, din Bucecea, nu a bănuit că poate trece prin așa ceva la scurt timp după ce a simțit o înțepătură pe spate. 

Totul s-a petrecut în grădină, unde femeia lucra și, probabil, a stârnit un roi care se afla într-un copac. A apucat să intre în casă pentru a vedea ce a pățit, însă după câteva minute a început să se simtă din ce în ce mai rău. Prima dată au apărut pe corp pete roșii, mari, și apoi a început să respire tot mai greu. A sunat la 112, femeia fiind preluată cu ambulanța și transportată la Unitatea de Primire Urgențe Botoșani, unde a beneficiat de îngrijiri medicale, pacienta fiind ținută sub observație. 

Este bine de știut că o persoană care suferă de anafilaxie necesită asistenţă medicală de urgență, având nevoie să-i fie injectată epinefrină. Dacă anafilaxia nu este tratată imediat, se poate ajunge la pierderea conștienței sau chiar la moarte.

Odată cu venirea verii, înțepăturile de albine devin tot mai dese. Important este ca persoana înțepată să știe cum trebuie să procedeze din primele momente. Medicul Tudor Ciuhodaru spune ce reactii apar atunci cand ne inteapa o albina.

„Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de reacții: 
a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);
b) reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;
c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.”

In cazul reactiilor usoare sau moderate este suficient sa spalam locul intepaturii si sa aplicam gheata si optional un unguent antiinflamator, spune medicul.

Ce trebuie sa stiti despre albine

-Albina nu ataca daca nu este agresata
-Albinele devin agitate si pot sa atace daca intra in contact cu culori vii sau cu mirosuri neplacute precum mirosul de transpiratie si alcool.
-O data ce cateva albine sunt agitate si ataca, imediat se vor alatura si celelalte albine din stupsau din imprejurime.
-Veninul albinelor este toxic si poate provoca reactii alergice grave.

Cum te protejezi de albine

-Evitati folosirea culorilor atractive pentru albine, cele din gama galben – portocaliu
-Evitati folosirea produselor cosmetice cu miros foarte puternic, in special pe baza de esente dulci, fructate sau vanilate.
-Evitati consumul de alimente si sucuri dulci, alcool sau legume si fructe in aer liber
-Daca stiti ca sunteti alergici (in special la intepatura de albina sau viespe) trebuie sa aveti in permanenta o adrenalina autoinjectabila pentru a actiona in caz de urgenta.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
67

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
77

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
70

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...