În 2018 Serviciul de Ambulanţă dar şi SMURD vor primi autospeciale noi, spune Raed Arafat

Cine face comparaţie între investiţiile în pompieri şi ambulanţe să se oprească aici! Le-a transmis, de la Botoşani, Raed Arafat celor care remarcă, cu voce tare, diferenţele de dotări între ISU şi Serviciile de Ambulanţă din întreaga ţară.

În 2018 Serviciul de Ambulanţă dar şi SMURD vor primi autospeciale noi, spune Raed Arafat

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

De la Flămânzi, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat că Guvernul intenţionează să acceseze proiecte de 600 de milioane de euro pentru dotarea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, pe fiecare specialitate în parte.

În oglindă, zilele trecute, angajaţii Serviciilor de Ambulanţă au protestat, unul dintre motive fiind lipsa de autospeciale cu care să ajungă la cazurile medicale la care sunt chemaţi. Nu trebuie să facem comparaţii între cele două, afirmă coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi cel care, de altfel, a fondat SMURD-ul în România.

"Acestea sunt servicii care se completează şi ambele au nevoie de dotare. Sunt surse de finanţare care diferă şi sunt eligibilităţi europene pe care unii le au şi alţii nu le au. Dar asta nu înseamnă că unii vor fi neglijaţi faţă de alţii. Întârzierea dotării Serviciului de Ambulanţă şi a SMURD-ului, de altfel, că nici SMURD-ul nu a primit dotări în ultima perioadă a fost întârzierea achiziţiilor din varii motive. Din dispoziţia premierului şi după mai multe discuţii, s-a stabilit că IGSU va fi entitatea centralizată de achiziţii de ambulanţe, atât pentru Ambulanţă cât şi pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Ordonanţa de urgenţă a fost semnată şi de ministrul de interne Carmen Dan cât şi de ministrul sănătăţii, Florian Bodog. Acum este la avizat şi dacă săptămâna asta se finalizează avizarea ei, intră în şedinţa de Guvern şi se aprobă, iar pompierii reiau licitaţia care s-a oprit în februarie. Dej asuntem pe cale să reluăm licitaţia şi când se reia licitaţia putem semna contractele subsecvente pentru achiziţie, deci din punctul nostru de vedere dotarea Ambulanţei şi a SMURD-ului depinde de finalizarea procesului de licitaţie care poate fi reluat imediat cum iese ordonanţa respectivă", a declarat Raed Arafat.

Întrebat de termene, oficialul MAI a susţinut că în acest an e puţin probabil să se mai facă achiziţii. "Anul viitor cu siguranţă, anul acesta nu mai avem când. Dacă finalizăm licitaţia, semnăm acordul- cadru anul acesta şi semnăm primele contracte subsecvente, primele livrări vor fi anul viitor pentru serviciile de ambulanţă şi pentru SMURD. Este un acord- cadru de patru ani, cantitatea care va fi licitată va fi de 3- 4 mii de ambulanţe de diferite categorii, nu înseamnă că se cumpără toate. În primul an încercăm să avem cel puţin două- trei sute pentru Serviciul de Ambulanţă şi cel puţin 150 pentru SMURD, cu astea să acoperim sau să schimbăm maşinile care au atins deja kilometraj de 700- 800.000 de kilometri. Şi atunci anul următor se ia o nouă cantitate. Nici nu este bine să le luăm pe toate odată şi să îmbătrânească toate odată, ci treptat", a explicat Raed Arafat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mulțime de autorități convocată la Prefectură, într-o campanie anti-trafic de persoane. Vine și un subsecretar de stat

Miercuri, 21 August 2019
122

Campania „Informare acasă! Siguranţă în lume”, ajunge din nou la Botoşani. Joi, 22 august 2019, începând cu ora 14:00, în sala „Iorga” din cadr...

Rentierii agricoli pot face demersuri pentru obținerea vizei pe 2018, până pe 2 septembrie

Miercuri, 21 August 2019
60

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani informează că pentru obţinerea vizei aferente anului 2018, rentierii agricoli se mai pot prezenta până la data de 2 ...

ACUM: Un elicopter SMURD preia o femeie care a suferit un infarct

Miercuri, 21 August 2019
910

Un elicopter SMURD se pregătește să aterizeze la unitatea militară de pe Petru Rareș, pentru a prelua o femeie de 46 de ani.Pacienta a suferit, miercuri, un infarct, urmând a fi transpo...