Împreună pentru o viață mai bună - Ziua Internațională a Bolnavului de Parkinson, marcată și la Botoșani! FOTO

Împreună pentru o viață mai bună - Ziua Internațională a Bolnavului de Parkinson, marcată și la Botoșani! FOTO

Pe 11 aprilie este Ziua Internațională a Bolnavului de Parkinson. Cu acest prilej, la Prefectura Botoșani s-au adunat membrii Asociației "Sufletul Lalelelor", cu scopul de a prezenta boala Parkinson, rețeaua de asistență socială comunitară şi rolul acesteia în viața bolnavilor şi rolul psihologului.

Pe durata acestei prezentări au vorbit Alina Elena Ciobanu - medic, Zagavei Emilia-Paula - preşedinta asociației, Biciuşcă Cristina - medic neurolog, Cornel Saradan - medic, Direcția de Sănătate Publică Botoşani, psiholog Liliana Georgeta Dascălu.

Asociația "Sufletul Lalelelor" este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică şi independentă și toți cei înteresați și dornici să ajute pot să se alăture. Un studiu efectuat de către Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie, arată că doar 5% dintre români sunt dispuși să acorde o mână de ajutor bolnavilor de Parkinson, iar o majoritate covârșitoare, de aproape 90% dintre trecători, a privit indiferentă situația și a ales să își continue rutina zilnică. Principalele motive pentru care majoritatea persoanelor ignora bolnavul de Parkinson sunt lipsa de informare cu privire la gravitatea acestei boli și confundarea simptomaologiei cu starea de ebrietate.

Medicul neurolog Cristina Biciușcă a vorbit despre complicațiile acestor boli și tratamentul disponibil la ora actuală. ”Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă care înseamnă o pierdere progresivă de neuroni. Boala afectează în principal mobilitatea, dar nu numai, simptome mai sunt depresia, anxietatea, halucinațiile. La nivel mondial această boală afectează peste patru milioane de persone, aproximativ 70000 sunt în România, vârsta medie de debut al bolii fiind 62 de ani”.

Psihologul Liliana Georgeta Dascălu a vorbit despre rolul psihologului în viața bolanvilor de Parkinson, accentuând asupra faptului că cel mai important pentru un pacient este ca toți mediicii să lucreze în echipă pentru a ajuta pacientul. ”Orice boală, de orice tip, degenerativă sau nu, pornește din creier. De la o frustrare, de emoție disfuncțională care are ca urmare un comportament care ne distruge. Rolul psihologului este să ajute omul să învețe cum să identifice, contracareze și să prevină simptomele”.

Obiectivele asociației sunt de sprijinire, îngrijire, îmbunătățire a situației persoanelor bolnave de Parkinson și a altor boli neurovegetative, prin mai buna integrare socială și profesională din județul Botoșani. Dacă sunteți bolnavi de Parkinson, dacă aveți cunoștințe care suferă de această maladie, asociația vă așteaptă să vă alăturați pentru a beneficia de sprijin și susținere, este mesajul oraganizatorilor evenimentului desfășurat miercuri la Prefectura Botoșani, sub sloganul "Împreună pentru o viață mai bună".



 

 

Spune-ne opinia ta