Important de știut: Poate fi prevenită o sarcină cu probleme? Care sunt femeile predispuse la o sarcină cu riscuri?

Important de știut: Poate fi prevenită o sarcină cu probleme? Care sunt femeile predispuse la o sarcină cu riscuri?

Marea majoritate a femeilor își imaginează perioada de sarcină asemenea unui vis. Din păcate însă, pentru multe această perioadă este încărcată de emoții puternice și teama de a nu pierde sarcina. Despre factorii de risc ai unei sarcini și mai ales despre modul în care ei pot fi diminuați astfel încât sarcina să fie ok, dar și despre tot ceea ce implică sarcina extrauterină am discutat cu Radu Botezatu, medic specialist obstetrică ginecologie, din București.

-Domnule doctor, ce femei sunt predispuse la o sarcină cu risc? 

-În general femeile care au diverse probleme de sănătate cum ar fi hipertensiune, diabet, afecțiuni tiroidiene, boli hematologice. Dar și cele care au un istoric obstetrical complex cum ar fi avorturi multiple, operații cezariene, intervenții chirurgicale în sfera aparatului genital.

-Ce se poate face pentru a diminua riscul?

-Pentru a diminua riscul trebuie în primul rând identificata problema – prin analize și investigații înainte de sarcină și ulterior tratată. Un alt mod de a diminua riscul e reprezentat de prevenție: evitarea chiuretajelor uterine multiple, evitarea operației cezariene în afara motivelor medicale, tratarea precoce a patologiilor infecțioase genitale.

-Acum câțiva ani atunci când, de exemplu, colul era deschis se făcea cerclajul. Acum se mai poate face, sau există alte metode?

-Și acum se face această intervenție dar are indicații foarte clare: fie col scurt măsurat ecografic până la 24 săptămâni sub 25 mm asociat cu un istoric de naștere prematură, fie un avort în trimestrul 2 care s-a manifestat prin dilatația silențioasă a colului uterin, dar fără contracții. Și da, există și alte metode, unele cu eficacitate dovedită – administrarea de progesteron intravaginal, iar altele încă incomplet dovedite – montarea pesarul cervical.

-Care sunt principalele infecții în sarcină?

-Cea mai frecvent întâlnită este prezența streptococului de grup B, aceasta nu se tratează decât în timpul travaliului pentru a preveni transmiterea către copil. Mai puțin frecventă este infecția cu ureaplasmă și mycoplasmă considerate în anumite studii ca fiind factori favorizanți ai ruperii premature a membranelor. Din acest motiv s-a practicat o perioadă tratamentul agresiv cu antibiotice pe timpul sarcinii, atitudine însă incomplet dovedită la momentul actual. Vaginita bacteriană este o altă infecție des întâlnită care netratată poate duce la declanșarea nașterii prin ruperea membranelor. Una dintre cele mai frecvente dar inofensive prezențe este cea a candidei albicans care se tratează doar când apare disconfortul pacientei, adică pruritul genital. În sarcină însă, imunitatea fiind în mod natural scăzută, pot apărea infecții la orice nivel în organism: respiratorii, dentare, digestive, urinare, etc. Acestea incomplet tratate pot pune în pericol sarcina.

-Aș vrea să vorbim și despre sarcina extrauterină. De ce se întâmplă, care sunt simptomele și factorii de risc.

-Sarcina extrauterină este unul dintre cele mai complexe diagnostice din ginecologie. Pentru că poate mima multe afecțiuni ginecologice i se mai spune și “marele mim”. Fiecare caz trebuie evaluat individual. Simptomele cele mai frecvente sunt: durerea abdominală joasă asociată cu sângerări vaginale în cantitate mică și cu întârzierea menstruației. Factorii de risc incriminați sunt: infecțiile genitale repetate și netratate, sarcini ectopice în antecedente, fertilizarea in vitro, intervenții chirurgicale pe trompele uterine. Pe de alta parte și alți factori pot predispune la sarcini extrauterine: fumatul, dușurile vaginale, vârsta înaintată.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...