IMPORTANT: Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

IMPORTANT: Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

Accidentul vascular cerebral si atacul de cord se numara printre principalele cauze de deces in cazul persoanelor trecute de 45 de ani. Din pacate, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza continua sa scada.

Accidentul sau atacul vascular cerebral (AVC) se produce atunci cand irigarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta pe neasteptate, arata sfatulmedicului.ro.

Cateva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia partiala sau totala a corpului, dificultati de mers si de efectuare a unor activitati cotidiene sau pierderea capacitatii de a vorbi.

Atacul de cord are loc si atunci cand sangele nu poate ajunge la inima din cauza unor artere ingustate. Colesterolul, impreuna cu substantele grase, reziduurile celulare, calciul si fibrina formeaza placa. Aceasta se depune pe arterele coronariene, ingustandu-le.


Cum se diminueaza riscul unui AVC

• Monitorizeaza-ti tensiunea arteriala. Hipertensiunea poate suprasolicita peretii arterelor, afectandu-le rezistenta. Nu neglija tratamentul daca ai probleme cu tensiunea, valorile normale ale acesteia fiind 120/80 mmHg.

• Nu mai fuma. Prin renuntarea la fumat se diminueaza considerabil probabilitatea de a suferi un AVC chiar in cursul primului an.

• Fa-ti analize regulat si ai grija la colesterol si la glicemie. Hipercolesterolemia este un factor favorizant al AVC-ului, cauzand astfel aparitia aterosclerozei. Placile de aterom pot antrena formarea unui cheag de sange care astupa sau ingusteaza vasele.

Mentine sub 180 mg/dl valorile colesterolului total si sub 70 mg/dl pe cele ale colesterolului LDL. Tine sub control si glicemia, pentru ca diabetul este un factor de risc pentru atacul vascular.

• Exercitii fizice. Sedentarismul creste riscul de AVC. Chiar si 30 de minute de miscare zilnica pot preveni atat atacul vascular cerebral, dar si infarctul.

• Ai grija la greutatea corporala. Surplusul de kilograme atrage dupa sine o serie de riscuri deosebit de grave, inclusiv de accident vascular.

• Mananca sanatos. Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca fructele, legumele, cereale integrale, pestele, carnea slaba. Renunta pe cat posibil la alimentele procesate sau preparate.

• Dormi suficient. Este indicat sa dormi opt ore pe noapte pentru ca organismul are nevoie de odihna pentru a se reface.

• Evita administrarea de anticonceptionale orale.


Cum reduci riscul unui atac de cord

Atacul de cord, cunoscut si sub numele de infarct miocardic apare atunci cand o parte din muschiul cardiac incepe sa nu mai raspunda comenzilor din cauza unei alimentari inadecvate a oxigenului din sange catre inima. Controlul medical regulat este esential.


Cum se previne hipertensiunea arteriala

• Reducerea aportului de sare. Organismul uman are nevoie in 24 de ore de aproximativ 6 grame de aceea este bine sa nu abuzezi de sare.

• Miscare moderata, cel putin 30 de minute in fiecare zi. Practicarea unui sport reduce riscul cardiovascular, contribuie la scaderea in greutate si imbunatateste valorile tensiunii arteriale.

• Reducerea greutatii. Majoritatea persoanelor hipertensive sufera de probleme legate de greutate corporala. In cazul acestora este recomandata scaderea treptata in greutate.

• Renuntarea la fumat. Studiile arata ca imediat dupa ce o persoana savureaza o tigara, aceasta va inregistra si o tensiunea arteriala crescuta.

• Alcool cu moderatie. E bine sa nu depasesti doua pahare de vin in 24 de ore.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...