IMPORTANT: Ce este de facut in cazul in care corpuri straine raman blocate in caile respiratorii?

IMPORTANT: Ce este de facut in cazul in care corpuri straine raman blocate in caile respiratorii?

Blocarea medicamentelor, periculoasa! Ce este de facut in cazul in care corpuri straine raman blocate in caile respiratorii?

Blocarea in gat a unei pastile poate reprezenta o intamplare deranjanta, uneori chiar periculoasa. Totusi, este foarte important ca persoana in cauza si cei din jur sa isi pastreze starea de calm si sa gaseasca o solutie eficienta de rezolvare a problemei.

Cercetatorii estimeaza ca blocarea in caile respiratorii a unui corp strain, inclusiv a unei pastile, poate duce la sufocare. De asemenea, riscul exista si este mult mai crescut in cazul in care este vorba despre obiecte mai mari sau de alimente.

Din acest motiv, este vital ca populatia generala sa stie cum sa previna sau sa opreasca sufocarea. Problemele de acest tip se pot rezolva rapid si in mod relativ simplu, daca se cunosc cateva manevre extrem de importante.

Ce este de facut? Daca victima tuseste, plange sau vorbeste

Daca victima poate realiza aceste activitati, inseamna ca ocluzia cailor respiratorii nu este completa. Persoana in cauza trebuie incurajata sa continue tusea, deoarece aceasta reprezinta modul natural al organismului prin care se pot elimina obiectele straine din gat.

Daca persoana afectata respira, dar pastila este inca in gat, trebuie incurajata sa consume putina apa pentru a o deplasa. In cele mai multe cazuri, pastila nu trebuie lasata sa se dizolve in gat, putand provoca diferite complicatii.

Daca victima este singura

Daca o persoana este singura si se sufoca din cauza unei pastile sa a altui corp strain, primul pas consta in apelarea rapida a serviciului de urgenta (112). Ulterior, victima trebuie sa incerce sa efectueze manevra Heimlich pe propria persoana. Pentru acest lucru trebuie sa se tina cont de urmatorii pasi:

- plasarea unui pumn la jumatatea distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, urmand ca pumnul sa fie cuprins cu mana opusa;
- aplecarea pe un obiect robust, precum o masa sau un scaun, astfel incat capul sa fie orientat spre inainte;
- impingerea pumnului in sus si in interior cu ajutorul unei miscari rapide pentru a forta obiectul sa iasa din caile respiratorii si sa ajunga in cavitatea bucala.

Tusea nu trebuie oprita, ajutand la dislocarea pastilei din locul in care este blocata. De asemenea, studiile au demonstrat ca manevra Heimlich aplicata pe sine este la fel de eficienta ca si cum ar fi efectuata de alta persoana.

Daca victima nu poate respira, tusi sau striga

In cazul in care victima tuseste, trebuie incurajata sa o faca in continuare. Totusi, daca respiratia devine dificila si nu se mai poate tusi sau vorbi, este nevoie de interventie rapida. Astfel, se indica aplicarea unui numar de 5 lovituri ferme interscapulare, astfel:

- salvatorul trebuie sa se pozitioneze in spatele victimei, dar usor in lateral. De asemenea, victima poate fi asezata pe scaun si sa stea aplecata;

- in cazul in care victima este in picioare, aceasta trebuie aplecata usor spre inainte, iar o mana a salvatorului trebuie sa fie plasata pe abdomenul acesteia;

- ulterior, se aplica 5 lovituri ferme intre omoplati sau chiar mai putine daca pastila a parasit caile respiratorii si se reiau functiile respiratorii normale;

- in cazul in care respiratia nu se reia, iar corpul strain nu paraseste tractul respirator, se incepe manevra Heimlich.

Manevra Heimlich presupune 5 compresii abdominale puternice sau mai putine, daca pastila paraseste organismul. Se realizeaza astfel:

- salvatorul se asaza in spatele victimei, dar usor in lateral, iar aceasta trebuie sa stea usor aplecata spre inainte;

- victima trebuie cuprinsa cu ambele maini ale salvatorului. Pentru acest lucru se plaseaza pumnul unei maini deasupra ombilicului victimei, iar mana cealalta mentine incheietura mainii opuse;

- dupa plasarea corecta a mainilor in jurul victimei se tractioneaza puternic in spre salvator si in sus, astfel incat corpul strain sa paraseasca organismul. In general, compresiile se efectueaza de 5 ori, urmate de alte 5 lovituri interscapulare sau se continua pana cand corpul strain este eliminat.

Daca victima devine inconstienta

Daca persoana este inconstienta, se impune apelarea numarului unic de urgenta 112. Victima trebuie evaluata corespunzator, prin utilizarea metodei PAS:

P – privirea victimei pentru a observa miscarile abdominale provocate de respiratie;
A – ascultarea fluxului de aer ce intra/iese din organism;
S – se simte cu ajutorul obrazului fluxul de aer ce iese din organismul victime.

De asemenea, este importanta verificarea functiei cardiace, prin simtirea pulsului la carotida, bilateral. Daca pastila sau corpul strain sunt prezente in gura, se pot extrage cu deosibita atentie. Totusi, exista riscul ca acestea sa fie impinse mai adanc in gatul victimei.

Victima trebuie asezata in decubit dorsal, adica intinsa pe spate si trebuie sa se inceapa compresiile toracice, verificand constant daca obiectul a fost eliminat.

Cum poate fi evitata blocarea pastilelor

Exista mai multe modalitati prin care pastilele pot fi administrate astfel incat sa nu ramana blocate la nivelul gatului. Aceste metode includ:

Hidratarea

Consumul unei cantitati mici de apa inainte de a inghiti pastila poate ajuta la mentinerea umeda a gatului, reducand riscul ca aceasta sa ramana blocata la inghitire.

De asemenea, pastila trebuie inghitita cu o cantitate optima de apa, iar dupa inghitire trebuie sa se continue hidratarea pentru ca aceasta sa se deplaseze usor pana in stomac.

Relaxarea musculara

Musculatura gatului poate influenta modul in care pastila se deplaseaza. Astfel, inclinarea capului spre inainte in timp ce medicamentele sunt inghitite poate ajuta la relaxare musculara.

In plus, pastilele se deplaseaza si cu ajutorul gravitatiei, deci se recomanda administrarea rol in pozitie sezanda sau chiar in picioare. Medicamentele luate in timp ce pacientul este intins se pot deplasa greu sau pot ramane blocate.

Inghitirea pastilei cu alimente

Daca este permisa administrarea medicamentelor in timpul meselor, se recomanda ca pastilele sa fie inghitite cu anumite alimente. Astfel, tratamentul poate fi inclus in piureuri sau in iaurturi. Pastilele pot fi inghitite mai usor in acest mod, riscul de a ramane blocate fiind redus foarte mult.

Strivirea sau dizolvarea pastilei

Medicul trebuie intrebat intotdeauna daca sunt permise aceste modalitati de consum al medicamentelor. Strivirea pastilei si dizolvarea ei in mancare sau in bautura ar putea fi de ajutor, dar exista anumite medicamente ce nu trebuie administrate in acest mod.

Care sunt cauzele blocarii medicamentelor in caile respiratorii?Sus
Lipsa umezelii este cea mai frecventa cauza ce duce la blocarea pastilelor in gat. Acest lucru este valabil in special pentru pastilele ce trebuie luate dimineata, la trezire. Astfel, se recomanda consumul de lichide inainte ca pastila sa fie administrata.

In plus, anumite persoane pot avea dificultati in a lua medicamentele asa cum trebuie. Copiii, batranii si persoanele cu reflex de voma accentuat pot intampina probleme la deglutitia medicamentelor de dimensiuni mari.

In cazul persoanelor ce nu pot inghiti corect sau prezinta diferite afectiuni ce duc la dificultati de inghitire, medicul poate schimba calea de administrare.

De retinut!

Blocarea unei pastile in gat poate produce iritatie, tuse si chiar panica. De cele mai multe ori, pilula nu este blocata in caile respiratorii, ci in drumul sau spre stomac, adica in esofag.

Corpul strain de acest tip poate fi eliminat prin tuse sau poate fi ajutat sa se deplaseze in stomac prin inghitirea unei cantitati mari de apa. Totusi, daca tractul respirator este blocat trebuie sa se cunoasca anumite metode salvatoare.

Pentru a preveni blocarea unei pastile in gat, pacientii trebuie sa se asigure ca au consumat o cantitate optima de apa inainte de administrare, astfel incat pastila sa alunece mai usor. Exista si alte metode prin care pastilele pot fi luate mai usor, dar se recomanda ca medicul sa fie informat daca aceste modalitati sunt puse in practica.

Anumite medicamente nu trebuie strivite, deoarece nu isi mai fac efectul sau pot duce la leziuni ale mucoaselor.

sfatulmedicului.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
32

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
863

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
370

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...