Hipotermia, urgență medicală! Care sunt principalele măsuri de ajutor

Atenție! Fără un tratament rapid, inima, plămânii și alte organe pot începe să se deterioreze, ceea ce duce la insuficiența organelor și în cele din urmă la deces.

Hipotermia, urgență medicală! Care sunt principalele măsuri de ajutor

Hipotermia apare când organismul pierde mai multă căldură decât este capabil să producă. Mai exact, medicii spun că hipotermia este o urgență medicală în care corpul unei persoane își pierde căldura mai repede decât îl poate produce, provocând o scădere periculoasă a temperaturii corpului. 

Persoanele care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt: vârstnicii și copiii mici – la care termoreglarea se face cu dificultate. De asemenea, bolnavii cu afecțiuni cronice, cum este diabetul zaharat, hipotiroidismul, cei cu afecțiuni neurologice sau psihice, sunt principalele categorii care prezintă risc crescut de apariție a hipotermiei. Totodată, cardiacii sunt mai predispuși la a suferi un infarct miocardic atunci când ies în ger și petrec mult timp afară.

Medicii atrag atenția că este foarte important ca victima să nu stea în frig și se va încerca reîncălzirea corpului până la sosirea salvării.

Primele semne ale instalării hipotermiei sunt:

-Apariția frisoanelor,
-Pielea devine rece, de culoare albă, uscată,
-Respirația se va modifica și devine lentă, șuierătoare,
-Apare senzația de epuizare, de oboseală accentuată, de somnolență,
-Mușchii sunt rigizi,
-Parestezii (amorțeli) la nivelul mâinilor și degetelor,
-Tulburări de echilibru și de vorbire,
-Ritmul cardiac este redus,


Hipotermia se poate clasifica în:

Ușoară: temperatura corpului este între 35-32 grade celsius

Medie: temperatura corpului este între 32-28 grade celsius

Gravă: temperatura corpului este sub 28 grade celsius


Primul ajutor în caz de hipotermie:

În cazul hipotermiei primul ajutor trebuie să înceapă cu evaluarea funcțiilor vitale – libertatea căilor respiratorii, respirație, circulație – și resuscitarea cardio-respiratorie dacă este cazul. Trebuie spus că toracele victimelor aflate în hipotermie este mai rigid ceea ce face mai dificil masajul cardiac.


Atenție! Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent  – cu aproximativ 1 grad pe oră și constă în:

-Încălzire pasivă: aducerea pacientului la un loc cald, se vor da jos hainele ude și se va îmbrăca pacientul cu haine uscate, apoi va fi învelit cu pături. Astfel de măsuri sunt recomandate în cazul hipotermiilor ușoare sau medii.
-Încălzire externă activă: imersie în apă caldă (40 grade celsius), acoperirea cu paturi electrice, înfășurarea în pături calde, pungi cu apă caldă.
-Încălzire internă activă: care se face după transportul victimei la spital.


Ce trebuie să reții:

Indiferent de cauza hipotermiei, dacă ești lângă o persoană care are hipotermie și observi că are ritmul cardiac scăzut și respirația dificilă trebuie să acționezi repede oprind mai întâi pierderea căldurii corporale.


Uite ce să faci:

-Mută persoana din frig la un loc călduros. Dacă nu ai unde, atunci protejează persoana de frig și vânt punând-o în poziție orizontală, astfel încât sângele să poată circula mai liber.
-Scoate-i hainele umede. Persoana trebuie să fie acoperită de pături sau să fie îmbrăcată cu haine uscate. Lasă-i fața liberă să poată respira.
-Nu o lăsa pe solul umed și înghețat. Pune sub ea pături groase.
-Sună de urgență la 112.


Cum prevenim hipotermia:

Pentru a evita hipotermia, cel mai bine este să nu ieși afară atunci când este anunțat ger și vânt puternic. Dacă totuși ești nevoit să ieși din casă ai grijă ca  urechile, nasul, degetele de la mâini și de picioare să fie bine acoperite. Ai grijă să ai încălțăminte adecvată iernii, în caz contrar riști să suferi de degerături. Ai grijă la alimentația din timpul iernii. Nu uita că printre plantele care îmbunătățesc circulația periferică se regăsesc: iasomia, busuiocul, afinele, măceșele.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...