HEPATITA... De la A la C. Cum deosebim tipurile de hepatită și care este cea mai periculoasă!

HEPATITA... De la A la C. Cum deosebim tipurile de hepatită și care este cea mai periculoasă!

Hepatita înseamnă inflamarea ficatului și un grup de infecții virale care afectează ficatul. Cele mai întâlnite hepatite sunt A, B și C.

Pentru toate tipurile de hepatită, simptomele sunt asemănătoare: febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, greață, vomă, dureri abdominale, scaune gri, dureri articulare, icter, scrie Doctorul Zilei.

Hepatitele diferă însă mult între ele.

HEPATITA A. Se răspândește ușor, prin ingerarea de apă sau alimente contaminate sau prin contact cu materii fecale contaminate. Există vaccin împotriva ei. Circa 17.000 de noi cazuri se înregistrează anual. Odată luată, ține câteva săptămâni și este vindecabilă și fără tratament. De obicei, persoanele contaminate se vindecă ușor, iar ficatul nu este afectat.

HEPATITA B. Se răspândește prin contact cu sângele unei persoane infectate, spermă sau alte fluide ale corpului. Se transmite fătului, de la mama infectată. Prin contact sexual cu o persoană infectată. Prin ace, seringi sau alte ustensile nesterile, dacă iei contact cu rana deschisă a unei persoane contaminate. Și pentru hepatita B există vaccin de prevenire. În funcție de tipul aceste hepatite, acută sau cronică, tratamentele diferă, iar ficatul trebuie monitorizat constant.

Între 15% și 25% dintre persoanele infectate dezvoltă o boală cronică a ficatului, incluzând ciroza, insuficiența hepatică sau cancerul de ficat.

HEPATITA C. Se răspândește prin contact cu sângele unei persoane infectate, spermă sau alte fluide ale corpului. Se transmite fătului, de la mama infectată. Prin contact sexual cu o persoană infectată. Prin ace, seringi sau alte ustensile nesterile, dacă iei contact cu rana deschisă a unei persoane contaminate. Prin instrumente nesterilizate de tatuaj, după ce au fost folosite pe o persoană contaminată, instrumente de stomatologie nesterilizate, prin ace, forfecuțe, lame, periuțe de dinți.

Nu există un vaccin împotriva acestui tip de hepatită, iar îmbolnăvirea când se produce este pe viață. Tratamentul constă în monitorizarea ficatului și medicamente antivirale. Viitorul va aduce noi tratamente pentru această boală gravă, așa promit cercetătorii.

Hepatita C este o boală severă, între 60 și 70% dintre persoanele infectate dezvoltă o boală cronică a ficatului. Între 5 și 20% fac ciroză hepatică, iar între 1 și 5% mor de ciroză sau de cancer hepatic. În SUA, aproximativ 12.000 de persoane mor anual de boli cauzate de hepatita C.

Îngrijorător este că 4,4 milioane de americani au hepatită cronică, iar ei nu știu asta. Cu cât te informezi mai mult, cu atât reduci riscurile infectării și implicit ale bolilor care derivă din aceasta.

Hepatita virală este principala cauză a cancerului de ficat și a transplantului de ficat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...