Ghidul fructelor și legumelor de vară cu proprietăți anticancerigene!

Ghidul fructelor și legumelor de vară cu proprietăți anticancerigene!

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme specifice sanatatii, afectiuni si inconveniente tipic sezoniere. Insa totodata, fiecare anotimp ofera si solutii pentru imbunatatirea starii generale a organismului, intarirea sistemului imunitar si redobandirea vitalitatii. Si cu atat mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de remediile naturale pe care fructele si legumele acestui sezon le ofera.

Sub forma de tarte, salate de fructe, in combinatie cu inghetata sau sub forma de shake, acestea sunt alegerea cea mai rapida si sanatoasa pe care o putem integra in meniul de imunizare pentru vara asta:

Ciresele sunt considerate super-fructe datorita proprietatilor variate anticancerigene, antiinflamatorii, energizante si regeneratoare, facand parte din lista celor mai bogate 20 de alimente bogate in antioxidanti. Acestea au un nivel ridicat de antocianina, un puternic antioxidant ce neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, ofera protectie impotriva infectiilor si care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, ciresele sunt bogate in vitaminele A, C si fibre si contin de 19 ori mai mult betacaroten decat capsunile si afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismului si in special a rinichilor.

Caisele – reprezinta o sursa esentiala de fibre si beta-caroten, ce asigura stimularea activitatii cerebrale si protectie impotriva celulelor canceroase si a bolilor de inima. Totodata, datorita nivelului ridicat de fier, potasiu si mai ales vitamina A, caisele ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale si redarea stralucirii pielii.

Ardeii – indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursa bogata de vitamina E, cunoscuta pentru proprietatile de regenerare a pielii si parului. Totodata, enzimele din ardeiul gras precum luteina, protejeaza ochii impotriva cataractei si a degenerarii maculare ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta. La acestea se adauga vitamina C, betacaroten, zincul si magneziul, benefice pentru intarirea imunitatii, stimularea functionarii glandei suprarenale si a functiei digestive.

Piersicile – sunt ideale pentru prevenirea imbatranirii premature datorita flavonoizilor si betacarotenului din compozitie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au si proprietati curative deosebite, datorita varietatii de vitamine ( A, C, E, K, complexul de vitamine B) si a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator si anticancerigen. Cea mai importanta cantitate de nutrienti a piersicilor se regaseste in pielita si pulpa acesteia.

Pepenele rosu – pe langa gustul racoritor si senzatia de satietate pe care o aduce, pepenele rosu este cunoscut si pentru efectele sale antioxidante intense si pentru cantitatea bogata de fito-nutrienti ce ajuta la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapida a toxinelor si cresterea nivelului de energie. Compozitia sa, in care predomina apa si mai putin caloriile, include si surse importante de vitaminele A, C, betacaroten, potasiu si complexul de vitamine B.

Porumbul: are la baza un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar si vitaminele C si E, ceea ce-i confera statutul de cereala complexa pentru protejarea sistemului imunitar. Acesta previne dementa, diabetul, hipertensiunea si cancerul, antioxidantii continuti impiedicand si aparitia tumorilor, datorita anihilarii efectelor radicalilor liberi. De asemenea, tiamina continuta de porumb are efecte benefice asupra memoriei, functiilor cognitive si sanatatii nervoase.

Fructele de padure: (zmeura, afinele, murele, coacazele) sunt o sursa importanta de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul „colesterolului rau” si creste nivelul „colesterolului bun”. Resveratrolul impiedica inmultirea celulelor cancerigene si stimuleaza inmultirea celor sanatoase din organism, ajutand totodata si circulatia sangelui, intrucat scade vascozitatea sangelui. Fructele de padure sunt si un remediu natural impotriva imbatranirii premature, contribuind la mentinerea elasticitatii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul si fierul sunt alte proprietati din fructele de padure ce ajuta la intarirea si stimularea sistemului imunitar.

Rosiile: raman o sursa importanta de vitamine si minerale (A si C, E, K, mangan, cupru si zinc) dar si antioxidanti cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni si flavonoizi. Combinatia deosebita a acestor nutrienti asigura mentinerea sanatatii pielii, reglarea glicemiei din sange, prevenirea afectiunilor biliare sau renale si pierderea excesului de kilograme.

Insa, pentru a mentine ridicate barierele sistemului imunitar, dieta zilnica a fructelor si legumelor de vara trebuie sustinuta si de suplimente naturale care sa completeze aportul necesar de vitamine necesar organismului.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
608

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2195

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
395

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...