Focare de scrapie în judeţul Botoşani! Zeci de ovine sacrificate

Semnal de alarmă tras în şedinţa Colegiului Prefectural în privinţa unor cazuri de scrapie la ovine. Animalele bolnave pot fi valorificate, dar numai după analize de laborator care să ateste că nu reprezintă un pericol pentru consum.

Focare de scrapie în judeţul Botoşani! Zeci de ovine sacrificate

Începând cu luna august a acestui an, în judeţul Botoşani au fost identificate trei focare de scrapie.

"În România există un program de control şi eradicare a acestei boli, iar anterior declarării celor trei focare au fost prelevate probe şi trimise la Institutul de Diagnostic pentru Sănătate Animală din Bucureşti unde s-au înregistrat patru cazuri pozitive, animalele provenind din trei exploataţii din Ungureni, Suharău şi Dobârceni. Referitor la aceste focare, animalele au fost identificate în sensul anchetei privind animalele ieşite, exploataţiile au fost puse sub restricţii sanitar- veterinare. Astfel că niciun animal nu iese din exploataţie, singura destinaţie putând fi abatorul, sacrificarea, unde după analize de laborator pot fi date pentru consum uman", susţine directorul adjunct al Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, medicul Ovidiu Airimiţoaie.

Eradicarea bolii se poate face numai prin uciderea animalelor, iar prin derogare de la ANSVSA, sunt două opţiuni: ori sunt sacrificate şi date spre consum numai pe teritoriul României, iar a doua opţiune este testarea tuturor animalelor din focar iar în urma testării sunt identificate animalele rezistente la această boală.

"Acele animale rămân sub supraveghere, cele sensibile la scrapie, funcţie de structura genetică, sunt sacrificate şi date în consum. În prezent, în funcţie de opţiunile crescătorilor, într-unul din focare, cel de la Suharău, cu un efectiv de 256 de ovine, proprietarul a optat să păstreze o parte din efectiv, detectat ca fiind rezistent la boală şi şi-a asumat toate restricţiile, inclusiv folosirea la montă a berbecilor testaţi rezistenţi, iar în celelalte două exploataţii, cea din Ungureni, cu un efectiv de 326, şi cea din Dobârceni, cu doar trei ovine, au optat pentru sacrificare şi dare în consum", adaugă Ovidiu Airimiţoaie.

Scrapia este o boală ciudată, produsă de structuri proteice, nu este o boală infecţioasă cu agent patologic, bacterian sau de natură virală, în care se pot face dezinfecţii. "Este o boală cu perioadă de incubaţie lungă, dar prin aceste testări, prin acest program de eradicare poate fi combătută. Avem o mare problemă cu sacrificarea acestor animale, este o perioadă când carnea de oaie nu este căutată. Dar acele efective sunt subpraveghere sanitar- veterinară, nu intră şi nu iese niciun animal, singura destinaţie- abatorul", a declarat directorul adjunct al DSVSA.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mașini avariate, miercuri, într-o intersecție din municipiul Botoșani! FOTO

astăzi, 13:00
307

Evenimentul rutier s-a produs în zona Colegiului Național "A.T.Laurian", în municipiul Botoșani. Potrivit martorilor, conducătorul auto aflat la volanul unui BMW nu a acordat prioritate de trece...

Ștafeta Veteranilor ajunge, joi, la Botoșani!

astăzi, 12:44
72

Joi, 18 octombrie, în jurul orei 19,00, în orașul nostru va ajunge pentru prima oară Ștafeta Veteranilor, manifestare organizată de Asociația Voluntarilor Invictus. Ceremonia de ...

Tragedie în Italia: O româncă și fetița ei de numai câteva luni, moarte într-un cumplit accident!

astăzi, 12:07
640

Tragedie fără margini într-o familie de români care locuia în Italia de mai mult timp. O femeie de numai 30 de ani a murit, împreună cu fetița de numai câteva luni, &...