Femei din trei comune ale județului au beneficiat de screening gratuit, pentru depistarea cancerului de col uterin

Femei din trei comune ale județului au beneficiat de screening gratuit, pentru depistarea cancerului de col uterin

Vineri, 25 octombrie a.c., începând de la ora 9:00, în localitatea Todireni, din județul Botoșani, a poposit o unitate mobilă de screening a Institutului Regional de Oncologie Iași. Zeci de femei din trei comune au beneficiat de testare gratuită și de informare cu privire la cancerul de col uterin.

Direcția de Sănătate Publică Botoșani, prin Compartimentul de Asistență Medicală Comunitară,a realizat informarea și mobilizarea populației feminine cu vârste între 25 și 64 de ani, asigurate sau neasigurate, care nu au fost diagnosticate cu cancer de col uterin și nu au prezentat antecedente sugestive pentru această afecțiune.

Zeci de femei din comunele Hlipiceni, Todireni și Lunca au participat la testarea „Babeș Papa Nicolau” în mod gratuit.

Institutul derulează, în această perioadă, în parteneriat cu Direcțiile județene de Sănătate,un subrogram naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin, un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de cinci ani.

Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice sunt: depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament și creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
113

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
69

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
72

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...