Elev depistat cu TBC la un liceu din județ. Un părinte acuză că nu s-au luat măsuri pentru protejarea celorlalți copii!

Cazul unui elev de la un liceu din județul Botoșani, diagnosticat cu tuberculoză, a creat panică în rândul mai multor părinți ai căror copii învață la aceeași unitate de învățământ.

Elev depistat cu TBC la un liceu din județ. Un părinte acuză că nu s-au luat măsuri pentru protejarea celorlalți copii!

Elevul diagnosticat cu TBC învață la Liceul "Dr. Mihai Ciucă" din Săveni, în clasa a X-a. El se află în prezent internat în spital, unde i se administrează tratamentul de specialitate.

Părintele unui elev care merge la același liceu se teme pentru sănătatea copilului său după ce a fost depistat acest caz de TBC. Bărbatul susține că în clasele unde învață elevii nu s-a făcut nicio dezinfecție și este nemulțumit de faptul că au fost testați doar o parte din elevi.

"Nu vor să facă la toți copiii testarea pentru TBC, au zis că nu au fonduri. Au venit de la Botoșani, de la Spitalul TBC, și la unii au făcut, la alții nu. Elevii învață în mai multe clase, la fel ca cel bolnav, se tot plimbă, nu stau într-o singură clasă. Nu s-a făcut nicio dezinfecție", ne-a spus părintele.

Potrivit informațiilor transmise de conducerea Liceului din Săveni celor de la Inspectoratul Școlar Județean, a fost depistat până acum un singur caz de tuberculoză, iar cei de la școală spun că au informat Direcția de Sănătate Publică.

"Este un singur caz de TBC, la un elev de clasa a X-a. S-a făcut adresă către Direcția de Sănătate Publică să verifice și să dispună măsuri", a precizat Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al IȘJ Botoșani.

De partea cealaltă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică susțin că nu se impune să se intervină pentru că, potrivit reglementărilor, se consideră focar dacă sunt înregistrate cel puțin trei cazuri. În plus, spun că nu au cunoștință despre cazul de la Săveni. 

"Este un singur caz confirmat și alerta se declanșează numai în cazul în care sunt trei cazuri de boală confirmate. Nu a fost nicio înștiințare către noi, și nici nu era cazul, ar trebui făcută numai în cazul în care avem trei cazuri confirmate de boală. Dacă ar fi un focar atunci trebuie să intervenim noi să luăm măsuri, dar în acest caz nu este un focar", a declarat Alina Drăgușin, director adjunct al DSP Botoșani.

Reprezentanții Spitalului de Pneumoftiziologie, care au în atenție cazul elevului diagnosticat cu TBC, susțin că este o anchetă în desfășurare și că sunt fonduri necesare pentru testare dar, conform procedurilor, sunt testate numai persoanele care au luat contact cu bolnavul, lucru care s-ar fi întâmplat la Liceul din Săveni.

"Este o anchetă în desfășurare. Nu se fac testări la toată școala, ci numai la contacți. Medicul din dispensar și-a făcut listă, știe exact ce are de făcut, sunt fonduri. Nu se face la toată școala, ci doar la cei care au intrat în contact cu persoana bolnavă.  La nivel de clasă trebuie să se facă o aerisire și o dezinfecție. Tuberculoza se transmite prin aer, trebuie făcut curat în spațiile în care a stat bolnavul", ne-a declarat Tiberiu Vladimir Marcu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

Marţi, 16 Aprilie 2024
231

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

Marţi, 16 Aprilie 2024
69

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

Marţi, 16 Aprilie 2024
68

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...