E BINE SĂ ȘTII: Cinci motive nebănuite care duc la infarct!

E BINE SĂ ȘTII: Cinci motive nebănuite care duc la infarct!

Principalii factori responsabili de infarct sunt fără îndoială alimentația, lipsa mișcării și fumatul. Cardiologii atenționează însă că există și cauze mai puțin obișnuite precum: relațiile afective tensionate, problemele gingiilor sau depresia, cu un impact semnificativ asupra sănătații cordului.

1. Suplimentele de calciu

Un studiu recent al revistei Heart, făcut pe 23.000 de persoane, a demonstrat că cei care apelează la suplimente de calciu sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord. Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea și îngustarea vaselor de sânge, adică în apariția aterosclerozei. Din motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu crește brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereții arterelor, proces care contribuie la apariția infarctului miocardic. "Trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) și fără coadministrare de vitamina D pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și de infarct miocardic", a explicat medicul cardiolog Luminița Iliuță.

2. Infecțiile respiratorii

Dacă sunteți diagnosticat cu gripă sau alte infecții ale tractului respirator, aveți un risc de cinci ori mai mare de a face un atac de cord. Motivul: infecțiile pot determina o reacție inflamatorie care poate declanșa infarctul sau un accident vascular cerebral. ”In timpul și la 10 zile de la o infecție respiratorie acută, există un risc considerabil de a dezvolta un infarct miocardic, din cauza sindromului inflamator, al febrei și al deshidratării, factori care pot favoriza apariția cheagurilor de sânge”, a adăugat cardiologul Luminița Iliuță.

3. Bolile de rinichi

Și problemele de la nivelul rinichilor pot mări riscul unui atac de cord, conform unui studiu al cercetătorilor din Rotterdam. "Se consideră că prezența insuficienței renale exacerbează efectul factorilor de risc cardiovascular, promovând, astfel, procesul de ateroscleroză”, a mai completat dr. Luminița Iliuță.

4. Probleme ale gingiilor

Datele statistice indică faptul că afecțiunile cronice ale gingiilor pot contribui la evoluția celor cardiace. În bolile inimii, prezența unei afecțiuni gingivale permite intrarea bacteriilor în fluxul sangvin, unde aderă la depozitele adipoase din vasele de sânge. ”Focarele infecțioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulația sangvină”, a mai explicat medicul.

5. Depresia și relațiile afective tensionate

Un studiu elaborat de National Heart Foundation subliniază că depresia provoacă la fel de multe boli de inimă ca și fumatul, un nivel ridicat al colesterolului sau hipertensiunea. Explicația: depresia poate afecta funcțiile inimii prin influența directă asupra sistemului nervos și cardiovascular, prin creșterea inflamației vaselor de sânge. De asemenea, depresia ar putea avea un impact indirect deoarece încurajează comportamentele nesănătoase ca fumatul și consumul de alcool, comportamente care periclitează sănătatea inimii. O relație negativă cu partenerul de viață poate afecta inima, la propriu. Cei care nu au o legătură armonioasă cu persoanele apropiate sunt mai supuși stresului fapt care le mărește cu 43% riscul de a avea probleme cu inima, conform unui studiu al Universității din Londra. 

 

Doctorul zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Polițiștii acuză probleme la centrele de reținere și arest preventiv: Se pot transforma în spitale de boli infecțioase!

astăzi, 14:59
193

Sindicatul National al Agentilor de Politie acuza probleme la nivelul centrelor de retinere si arest preventiv din tara, cea mai stringenta fiind cea a retinutilor ce sufera de boli contagioase, intru...

Pleci la drum? Vezi unde sunt amplasate camerele video care verifică valabilitatea rovinietei

astăzi, 07:48
395

74 de camere video amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România citesc plăcuțele de înmatriculare și stabilesc dacă mașinile au plătit sau nu rovinieta. Iată mai ...

Costel Enache: "Sperăm să fim cu toții maturi și să găsim soluții rapide, pentru că timpul nu prea ne ajută"

Luni, 24 Septembrie 2018
374

FC Botoșani va disputa marți, de la ora 16.00, partida din 16-imile Cupei României contra echipei FC Voluntari. La conferința de presă de luni, antrenorul principal Costel Enache a declarat ...