E BINE SĂ ȘTII: Cinci motive nebănuite care duc la infarct!

E BINE SĂ ȘTII: Cinci motive nebănuite care duc la infarct!

Principalii factori responsabili de infarct sunt fără îndoială alimentația, lipsa mișcării și fumatul. Cardiologii atenționează însă că există și cauze mai puțin obișnuite precum: relațiile afective tensionate, problemele gingiilor sau depresia, cu un impact semnificativ asupra sănătații cordului.

1. Suplimentele de calciu

Un studiu recent al revistei Heart, făcut pe 23.000 de persoane, a demonstrat că cei care apelează la suplimente de calciu sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord. Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea și îngustarea vaselor de sânge, adică în apariția aterosclerozei. Din motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu crește brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereții arterelor, proces care contribuie la apariția infarctului miocardic. "Trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) și fără coadministrare de vitamina D pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și de infarct miocardic", a explicat medicul cardiolog Luminița Iliuță.

2. Infecțiile respiratorii

Dacă sunteți diagnosticat cu gripă sau alte infecții ale tractului respirator, aveți un risc de cinci ori mai mare de a face un atac de cord. Motivul: infecțiile pot determina o reacție inflamatorie care poate declanșa infarctul sau un accident vascular cerebral. ”In timpul și la 10 zile de la o infecție respiratorie acută, există un risc considerabil de a dezvolta un infarct miocardic, din cauza sindromului inflamator, al febrei și al deshidratării, factori care pot favoriza apariția cheagurilor de sânge”, a adăugat cardiologul Luminița Iliuță.

3. Bolile de rinichi

Și problemele de la nivelul rinichilor pot mări riscul unui atac de cord, conform unui studiu al cercetătorilor din Rotterdam. "Se consideră că prezența insuficienței renale exacerbează efectul factorilor de risc cardiovascular, promovând, astfel, procesul de ateroscleroză”, a mai completat dr. Luminița Iliuță.

4. Probleme ale gingiilor

Datele statistice indică faptul că afecțiunile cronice ale gingiilor pot contribui la evoluția celor cardiace. În bolile inimii, prezența unei afecțiuni gingivale permite intrarea bacteriilor în fluxul sangvin, unde aderă la depozitele adipoase din vasele de sânge. ”Focarele infecțioase din cavitatea bucală pot reprezenta o sursă de microbi care ajung în circulația sangvină”, a mai explicat medicul.

5. Depresia și relațiile afective tensionate

Un studiu elaborat de National Heart Foundation subliniază că depresia provoacă la fel de multe boli de inimă ca și fumatul, un nivel ridicat al colesterolului sau hipertensiunea. Explicația: depresia poate afecta funcțiile inimii prin influența directă asupra sistemului nervos și cardiovascular, prin creșterea inflamației vaselor de sânge. De asemenea, depresia ar putea avea un impact indirect deoarece încurajează comportamentele nesănătoase ca fumatul și consumul de alcool, comportamente care periclitează sănătatea inimii. O relație negativă cu partenerul de viață poate afecta inima, la propriu. Cei care nu au o legătură armonioasă cu persoanele apropiate sunt mai supuși stresului fapt care le mărește cu 43% riscul de a avea probleme cu inima, conform unui studiu al Universității din Londra. 

 

Doctorul zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Iată cele mai sănătoase tipuri de carne recomandate de nutriționiști

astăzi, 17:44
469

Pentru cei care vor alternative la porc, carnea de pasăre e varianta cu beneficii maxime. Conţine proteine care repară ţesuturile corpului, vitamine şi acizi esenţiali. Totodată, are un conţin...

Teodor Meleșcanu: Suntem pregătiți să oferim asistență consulară femeii bănuite de spionaj în Rusia

Miercuri, 20 Iunie 2018
276

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că nu a primit o comunicare oficială privind reţinerea femeii acuzate de spionaj în Rusia, precizând că, în cazul în care v...

Botoșăneanul care l-a dublat pe Jean-Claude Van Damme: "Eram cot la cot"

Miercuri, 20 Iunie 2018
3456

Robert Tiberius Aparaschivei, originar din Botoșani, locuiește în Belgia de mai mulți ani și practică arte marțiale. Pentru că seamănă la mișcări cu celebrul actor, a primit sarcina d...