E bine să știi: Autoexaminarea sânilor. Cum se simte o umflătură canceroasă?

E bine să știi: Autoexaminarea sânilor. Cum se simte o umflătură canceroasă?

Cancerul mamar, atât la femei, cât și la bărbați, reprezintă o înmulțire necontrolată a celulelor care formează țesutul mamar. Dacă aceste celule se înmulțesc, fără să invadeze alte țesuturi, atunci apar tumori benigne, care nu sunt periculoase pentru sănătate. Însă atunci când celulele cresc cu o viteză mare și invadează și alte țesuturi din jur, formează tumori canceroase, care reprezintă un risc major pentru sănătate.

Boala este destul de greu de detectat în stadii incipiente, pentru că, adesea nu manifestă niciun simptom. Cele mai frecvente semne că ceva nu este în regulă și că ar trebui să contactați un medic sunt: dureri de sâni sau chiar la nivelul mameloanelor (sfârcuri), sâni umflați, iritați care își schimbă culoarea, mamelonul se retrage sau crește într-o altă direcție, răni la nivelul sânilor sau sfârcurilor care nu se vindecă, ganglioni măriți la axilă sau în zona gâtului, o schimbare de aspect a sânilor, lipsa apetitului, dificultăți la înghițire, tuse seacă persistentă, transpirații nocturne, fluctuații bruște în greutate, oboseală.

Auto-examinarea. Cum se simte o umflătură canceroasă?

Umflăturile de la nivelul sânilor diferă în funcție de cauze, localizare și mărime. Ele pot fi dureroase, tari și imobile sau moi, nedureroase și mobile. Fibroadenoamele mamare (nodulii), care nu sunt formațiuni cancerigene, sunt de regulă mobile, sferice și nu dor. Chisturile mamare sunt ferme și regulate, iar abcesele mamare și mastitele (infecțiile la nivelul țesutului mamar) produc umflături dureroase, acompaniate de febră și, uneori, roșeață la nivelul pielii. Potrivit medicilor oncologi, umflăturile canceroase sunt mai degrabă cele care nu dor, sunt tari, au forme neregulate și nu se mișcă. În țările occidentale, cele mai multe cancere mamare sunt diagnosticate înainte să apară umflăturile, prin intermediul programelor de screening – mamografia fiind cea mai eficientă metodă de diagnostic. În România, din păcate, în absența unui program național de screening și a educației pentru prevenție, cancerul mamar este depistat în stadii avansate la majoritatea pacientelor.

Medicii spun că cea mai ușoară metodă de auto-examinare este palparea la duș. Folosind interiorul palmei, executați mișcări circulare dinspre sfârc către exteriorul sânului, în căutarea oricărei umflături, țesut îngroșat sau dureros. Verificați toată zona pieptului, de la linia decolteului în jos, de la claviculă și până la susbsuoară. Procedeul se adresează atât femeilor cât și bărbaților, pentru că și aceștia pot fi afectați de cancerul mamar.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...