DSP va detașa un medic de laborator către „Mavromati”. Cum stă SJU cu testarea

DSP va detașa un medic de laborator către „Mavromati”. Cum stă SJU cu testarea

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani va detașa un medic de laborator către Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Mavromati”, pentru o mai mare eficiență în prelucrarea testelor Covid-19, cu ajutorul aparatului Real Time PCR aflat în funcțiune, cel donat de Asociația „Salvează o inimă”.

Cu toate că SJU a transmis, în cursul zilei de miercuri, către Instituția Prefectului că testarea efectivă ar fi început în dimineața zilei respective, rezultatele probelor recoltate în SJU au fost stabilite la Iași.

„Până ieri (n.r.: marți), s-au făcut teste pentru calibrarea aparatului, adică teste de probă. Începând de astăzi a început testarea efectivă. Urmează aceeași procedură pentru al doilea aparat pentru a intra cât mai curând in funcțiune”, informa SJU miercuri, potrivit reprezentanților Prefecturii.

Neoficial, inclusiv circuitele necesitau modificări de structură, întrucât ar fi fost o problemă legată de fluctuații ale curentului electric. Aceasta, în condițiile în care managerul SJU Livia Mihalache asigura încă de vinerea trecută că toate circuitele erau perfect funcționale.

Testarea a început, astfel, joi. Însă numărul de teste prelucrate ar fi destul de redus, ținând cont și de gradul în care operatorii au fost instruiți să lucreze cu aparatului PCR, iar directorul interimar al DSP va solicita detașarea unui medic de laborator către „Mavromati”.

Nu știu exact câte s-au prelucrat. Am auzit că ieri s-ar fi prelucrat aproximativ 40, iar alaltăieri au făcut probe. Dar încă nu am primit de la spital o informare efectivă, câte probe au fost lucrate ieri. Testele nu au mai fost trimise la Iași, au fost trimise alaltăieri. Voi detașa din cadrul DSP un medic de labortator care să lucreze la Spitalul Județean, a declarat Teodor Ferariu, director executiv interimar al DSP Botoșani.

Potrivit directorului Cancelariei Prefectului, Cristian Roman, Livia Mihalache ar urma să fie demisă, propunerea de înlocuire fiind cunscutul ortoped Radu Malancea. Măsura de schimbare a managementului SJU s-ar fi dispus pentru modul în care actuala conducere a comunicat cu DSP, cu Instituția Prefectului, dar și opiniei publice, distorsionând sau chiar ascunzând informații esențiale.

Mihalache nu a putut fi contactată pentru lămuriri în ceea ce privește numărul exact de teste efectuate până în prezent.

Cu 112 confirmări la activ, până joi, Botoșani este oficial un focar Covid-19. Cu alte cuvinte, atenția autorităților centrale se va îndrepta mai cu seamă asupra județului, putând fi luate în calcul carantinarea acestuia, închiderea temporară a Spitalului Județean, suplimentarea forțelor de ordine și a cadrelor medicale din unitățile sanitare și din DSP.

Nu mai puțin de 57 de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19, potrivit ultimelor date centralizate de Direcția de Sănătate Publică, joi.

Până joi, 9 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.202 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 248 au decedat, iar alte 647 au fost declarate vindecate și externate.