DSP Botoșani: Măsuri de protecție personală împotriva infestării cu căpușe!

DSP Botoșani: Măsuri de protecție personală împotriva infestării cu căpușe!

Având în vedere că începe sezonul cald, iar activităţile în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a emis o serie de recomandări pentru populație.

Măsuri protective pentru om:
- Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă. 
- Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse. 
- Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc). 
- Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide/căpușe. 
- Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii. 

Măsuri pentru controlul integrat al populaţiilor de căpuşe - pentru zonele favorabile dezvoltării căpuşelor:
- Realizarea unor arii fără căpuşe în zonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativă cu ixodide, prin:
- Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.
- Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.
- Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.
- Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor.

Managementul animalelor gazdă - presupune următoarele măsuri cu caracter general:
- Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor - inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc).
- Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei.
- Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte).

"Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restrânse și-n microfocare trebuie efectuată de către personal calificat și atestat în acest sens", a precizat Teodor Ferariu, director executiv în cadrul DSP Botoșani.


                                                                                                            

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
263

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
113

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
53

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...