De ce nu este recomandat sa bei din sticla de plastic?

De ce nu este recomandat sa bei din sticla de plastic?

Sticlele din plastic folosite pentru imbutelierea apei nu sunt facute pentru a fi reutilizate, de aceea exista un risc atunci cand o persoana le refoloseste.

Aceasta se expune unei serii de compusi chimici si unor bacterii daunatoare. Spre exemplu, substanta Bisfenol A, care este utilizata pentru fabricarea sticlelor din plastic, dar si a ambalajelor mai flexibile pentru conserve, face parte din categoria substantelor nocive cu potential disruptiv endocrin, care altereaza felul in care organismul produce hormonii.

Pericole posibile

• La confectionarea plasticului se utilizeaza o substanta chimica denumita Bisfenol A, care are efecte daunatoare la nivelul hormonilor sexuali, in special pentru femei. Substantele chimice din recipientele din plastic afecteaza ovulatia si pot crea tulburari hormonale sau pot favoriza aparitia cancerului.

• Tot aceasta substanta este raspunzatoare de aparitia unor probleme de sanatate precum obezitate, infertilitate, atacuri de panica.

• Pe de alta parte, un studiu recent sustine ca in astfel de recipiente exista pana la 80.000 de bacterii, de aceea nu este indicat sa luam contact cu substantele daunatoare, ci sa folosim recipiente facute pentru a fi refolosite, iar sticlele din plastic sa fie folosite numai o singura data.

• Totodata, consumul apei din recipiente de plastic poate duce la aparitia migrenelor.

• Este posibila eliberarea de substante chimice potential periculoase in apa atunci cand sticlele de plastic sunt expuse la caldura, straturile exterioare ale plasticului putandu-se descompune.

Ulterior, materialele plastice marcate cu codurile de reciclare 3 sau 7 pot elibera o substanta numita bisfenol A (BPA), iar materialele plastice fara BPA pot elibera bisfenol S (BPS).

In clipa in care un individ ingereaza aceste substante in cantitati mici, ele au capacitatea de a imita estrogenul, ceea ce poate schimba functionarea sistemului endocrin. Exista studii care demonstreaza ca, la om, expunerea este in stransa legatura cu bolile cronice, precum diabetul sau astmul.

• Expunerea la bacterii potential daunatoare prin reutilizarea sticlelor. Spre deosebire de recipientele din sticla, cele din plastic se descompun prin utilizarea repetata. Astfel, anumite crapaturi extrem de fine pot fi pline de bacterii, provoacand raceala si gripa.

Cu toate ca recipientele pot fi bine spalate, acestea raman periculoase pentru sanatatea omului daca sunt folosite in mod repetat si nu sunt aruncate.

• Substantele nocive continute de plastic pot creste riscul bolilor cardiovasculare si al problemelor circulatorii. Exista studii care atesta ca persoanele expuse la cele mai inalte niveluri de BPA prezinta un risc crescut de boli de inima si afectiuni circulatorii.

De asemenea, deoarece BPA si BPS pot imita estrogenul odata ce ajung in sistemul circulator, si nivelurile ridicate ale hormonului cresc productia de proteine din sangele plasmatic, acest lucru duce la coagularea sangelui si, implicit, la aparitia unor complicatii mai grave, precum tulburarile cardiace si accidentul vascular cerebral.

 

sfatulmedicului.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Guvernul introduce "taxa pe lacomie" la banci si anunta modificari la Pilonul II si la taxele pe viciu

Marţi, 18 Decembrie 2018
296

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a sustinut marti seara o declaratie de presa in care a prezentat masurile fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019. El a prec...

O poveste adevărată. Despre oameni buni și oameni care învață să fie buni!

Luni, 17 Decembrie 2018
1338

Sunt în tren, călătoresc de la Tg Bujor la Galați. La o stație intră un om al străzii. Plin de vânătăi, cu fața umflată. Arată de vreo 30 de ani.Privind în jur, î...

Ce trebuie să știe și să poată face un român care termină școala în 2030

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
272

Organizația Națiunilor Unite, prin UNESCO, a trasat câteva linii majore spre care să se îndrepte toate țările. Se numesc, pompos, "Obiective de Dezvoltare Durabilă". Toate ...