Cum știu părinții când trebuie să-și ducă micuții la cardiolog!

Cum știu părinții când trebuie să-și ducă micuții la cardiolog!

Cel puțin 1.200 de copii se nasc anual cu malformații congenitale de cord. Unele sunt mortale, dacă nu se intervine în primele 24 de ore de la naștere. 

Sunt foarte multe boli care pot afecta inima copiilor, dar predominante sunt malformațiile congenitale de cord. Există, însă, și o patologie legată de anumite modificări ale ritmului cardiac, precum și boli de inimă cauzate de infecții virale și microbiene, a explicat pentru Doctorul Zilei dr. Cristina Olteanu, medic primar cardiologie cu atestat de ecocardiografie și cardiologie pediatrică, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Specialistul lucrează de 16 ani în această unitate spitalicească prin care trec, anual peste 25.000 de copii suferinzi. Din nefericire, nu toate malformațiile congenitale de cord sunt identificate, diagnosticate în timp util.

Ce ar trebui să știe un părinte al cărui copil s-a născut cu o malformație congenitală de cord, dar medicii din maternitate nu i-au depistat-o? Ce semne îl poate alerta pentru a-și duce copilul la cardiolog? Ne explică dr. Cristina Olteanu.

Semnele bolii

În cazul sugarului, semnele care ar putea să atragă atenția sunt:
-oboseala la supt,
- colorația pielii – tenta de albastru pe care o vedem în starea de repaus și care se poate accentua la plâns,
- dacă copilul nu ia bine în greutate, trebuie să ne atragă atenția pentru că poate fi vorba de o malformație cardiacă,
- dacă bebelușul transpiră excesiv (de la efortul de supt),
- dacă are o respirație dificilă, o mișcare foarte amplă a toracelui, înseamnă că depune efort pentru a respira,
- dacă are acea bătaie a aripilor nasului.
- prezența balansului toraco-abdominal.

Dacă vorbim de copii de vârstă mai mare, semnele sunt:
- oboseala la diverse activități fizice,
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii,
- dureri în zona toracelui, a sternului.

Cauzele

Malformațiile congenitale de cord (anomalii structurale) au mai multe cauze. Sindroamele genetice se asociază cu malformații cardiace, de exemplu peste 50% din pacienții suferinzi de Sindromul Down au și malformație cardiacă. Alte cauze pot fi diversele medicamente pe care le ia mama în sarcină, diabetul mamei sau alte afecțiuni ale mamei, fumatul (chiar și pasiv), infecțiile din timpul sarcinii, din care unele pot să treacă nediagnosticate, spre exemplu rubeola, ne lămurește specialistul cardiolog.

Malformații care ucid în 24 de ore de la naștere

Anomaliile structurale ale inimii sunt de mai multe tipuri, de la malformații simple, care nu reprezintă o urgență imediat după ce se naște copilul – sunt malformații care pot să asigure o supraviețuire bună până la o vârstă mai mare, acestui copil -, la malformații grave și complexe, care necesită o intervenție terapeutică imediată, în primele 24 de ore sau maximum 48 de ore de la naștere), atrage atenția dr. Olteanu.

Transpoziția de mari vase

Sunt mai multe malformații care ucid în 24 de ore dacă nu se iau măsuri, dar una dintre ele este transpoziția de mari vase – „În care, practic, cele două mari artere, care pleacă din inimă își au originea în ventriculul celălalt decât cel normal. Este o situație dramatică deoarece nu se poate realiza oxigenarea organismului pentru că cele două circulații, practic, se realizează în paralel, și nu în serie, așa cum se întâmplă în mod normal. Și, în absența comunicării între circulații, practic supraviețuirea este imposibilă. De aceea recunoașterea unei astfel de malformații necesită o intervenție rapidă, în primele 24 de ore de la naștere (sau maxim 48 de ore), prin administrarea unor medicamente care să permită menținerea unei legături între aceste două circulații și prin crearea unei comunicări suplimentare între ele, care se poate realiza printr-o tehnică de cardiologie intervențională. În aceste condiții, practic, nounăscutul ajunge să fie stabilizat și va putea să beneficieze de o intervenție chirurgicală corectoare completă după două săptămâni. Dar asta în condițiile în care reușim, imediat după naștere, să administrăm prostaglandine și să facem această intervenție, altfel, acel nou-născut se pierde”, dezvăluie cardiologul.

Condamnați la moarte

„Există și malformații congenitale de cord la care corecția trebuie făcută până la o anumită vârstă, pentru că, dacă se depășește această limită de vârstă, pacientul devine inoperabil, în condițiile apariției unor modificări ireversibile, care nu mai pot fi corectate chiar dacă se intervine. Avem și astfel de situații: pacienți care nu au ajuns să fie diagnosticați din diverse motive sau poate și din cauza întârzierii în a găsi un centru care să-i primească au ajuns în stadiul de a fi inoperabili. Este cazul pacienților care au hipertensiune pulmonară (HTAP) severă, secundară unor malformații netratate, care nu au putut beneficia însă de o intervenție corectoare. Acești pacienți rămân într-un tratament medical cronic. Viața lor se scurtează semnificativ și calitatea vieții lor e afectată”, explică dr. Olteanu.

De altfel, există și un program național pentru suferinzii de hipertensiune pulmonară, precum și un registru al pacienților bolnavi de HTAP, mai scrie sursa citata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...